Zupa krem z pieczonej papryki

Uwielbiam zupy krem, są proste, smaczne, a do tego bardzo pożywne, zupełnie jak ta zupa krem z pieczonej papryki. 

Sezon jesienno-zimowy to u mnie zawsze rozgrzewające, sycące i cudownie pachnące zupy krem! 😋  A do tego te bajeczne kolory 🤩 Lądują u mnie przeważnie na kolację. Lepsze niż sałatka, bo taka zupa robi się praktycznie sama, wystarczy na kolejny dzień i do tego jest idealna przy odchudzaniu.
Dziś u mnie wylądowała aromatyczna zupa krem z pieczonej papryki. Cuuuudddooo! Widzicie ten kolor? Łapcie przepis, bo mega prosty!

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki

Składniki:

  • 4 – 5 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 średnie pomidory (można użyć pomidorów bez skórki z puszki) 
  • szczypta słodkiej i ostrej czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – dodatki do podania (groszek ptysiowy, grzanki, liście bazylii, gęsty jogurt, pestki dyni lub słonecznika, płatki chilli) 

Przygotowanie:

  1. Paprykę w całości wstawić do piekarnika na 220ºC najlepiej z funkcją grill, aby skórka się przypaliła. Co jakiś czas należy paprykę obracać, żeby się równo przypiekła. Zajmie to ok. 10 – 15 minut. 
  2. Wyjąć paprykę, włożyć do woreczka foliowego i szczelnie zamknąć (można też do garnka) na około 10 minut. Po tym czasie skórka powinna zejść bez problemu, bo papryki należy obrać. 
  3. Do garnka z grubym dnem dodać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. 
  4. Po chwili dodać papryki w proszku oraz pomidory pokrojone w kostkę (jeśli używamy pomidorów z puszki, dodać na początek połowę zalewy, w razie potrzeby możemy dolać przy miksowaniu, jeśli zupa będzie za gęsta). 
  5. Całość zalać bulionem i zagotować.
  6. Do wywaru dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę i gotować na wolnym ogniu ok. 10  minut. 
  7. Pod koniec gotowania dodać suszone lub świeże zioła według uznania. 
  8. Całość zmiksować, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować. 
  9. Rozlać do talerzy i dodać ulubione dodatki. 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *