Owsiane ciasteczka – przepis

Owsiane płatki zawsze są u mnie w domu i to w ilościach dość pokaźnych, dlatego jeśli mam ochotę na coś słodkiego i chrupiącego w niedzielne popołudnie, to te kruche ciasteczka owsiane zawsze przychodzą mi na myśl. 

Ciasteczka owsiane są bardzo proste, robi się je błyskawicznie, nie potrzeba skomplikowanego sprzętu, a doznania smakowe cudowne! Najlepiej smakują w niedzielne popołudnie do kawy lub herbaty. Dzieci (i nie tylko) uwielbiają je z mlekiem lub z kakao. Ciastka owsiane znikają równie szybko jak się pieką. 

Do ciasteczek owsianych możecie dodać ulubione dodatki – orzechy, nasiona, suszone owoce, czekoladę, ziarna. Cukier możecie zastąpić ulubionym słodzidłem. Spróbujcie według własnych upodobań i dajcie znać jak smakowały. 

Przepis na ciasteczka owsiane

Składniki: 

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. 
  2. Do masy dodać jajko i zmiksować.
  3. Dołożyć pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Kulki spłaszczyć lekko łyżką.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia (każdy piekarnik jest inny – ja piekę 12 minut w 170ºC , ale mój piekarnik grzeje jak szalony, więc obserwujcie).
  6. Po wyjęciu pozostawić przez kilka minut na blasze, następnie wystudzić na kratce. 

Smacznego!

Źródło: mojewypieki.pl

 

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *