Owsiane płatki zawsze są u mnie w domu i to w ilościach dość pokaźnych, dlatego jeśli mam ochotę na coś słodkiego i chrupiącego w niedzielne popołudnie, to te kruche ciasteczka owsiane zawsze przychodzą mi na myśl.
Ciasteczka owsiane są bardzo proste, robi się je błyskawicznie, nie potrzeba skomplikowanego sprzętu, a doznania smakowe cudowne! Najlepiej smakują w niedzielne popołudnie do kawy lub herbaty. Dzieci (i nie tylko) uwielbiają je z mlekiem lub z kakao. Ciastka owsiane znikają równie szybko jak się pieką.
Do ciasteczek owsianych możecie dodać ulubione dodatki – orzechy, nasiona, suszone owoce, czekoladę, ziarna. Cukier możecie zastąpić ulubionym słodzidłem. Spróbujcie według własnych upodobań i dajcie znać jak smakowały.
Przepis na ciasteczka owsiane
Składniki:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
2,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę.
Do masy dodać jajko i zmiksować.
Dołożyć pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Kulki spłaszczyć lekko łyżką.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia (każdy piekarnik jest inny – ja piekę 12 minut w 170ºC , ale mój piekarnik grzeje jak szalony, więc obserwujcie).
Po wyjęciu pozostawić przez kilka minut na blasze, następniewystudzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: mojewypieki.pl
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?