RUSTYKALNA TARTA GALETTE ZE SZPARAGAMI I RICOTTĄ

Ta tarta jest naprawdę genialna!

Idealne kruche ciasto, delikatne nadzienie z serka ricotta i szparagów. No ideał! Spróbujcie, naprawdę warto!

Dodam tylko, że na moich profilach społecznościowych ten przepis zrobił furorę - zatem dzielę się nim także tutaj 😁

Przepis na rustykalną tartę galette ze szparagami i serkiem ricotta

Składniki: 

Ciasto:

  • 200 gramów mąki
  • 120 gramów zimnego masła
  • 30 gramów gęstego jogurtu typu grecki
  • 30 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • Ok. 500 gramów zielonych szparagów
  • 250g sera ricotta
  • 100 gramów tartego sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Gałązki świeżego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • Sezam
  • Starty ser parmezan

Przygotowanie: 

Ciasto

  1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj aż powstanie duża kruszonka.
  2. W mniejszej misce wymieszaj jogurt, wodę i sok z cytryny. Dodaj do mąki i rękoma lub drewnianą łyżką uformuj ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosyp jeszcze ok. 20 g mąki.

Nadzienie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem.
  3. W misce wymieszaj ricottę, całe jajko, mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól i pieprz.
  4. Rozprowadź mieszankę ricotty na środku ciasta, pozostawiając odstęp ok. 5 cm od brzegów. Na wierzchu ułóż szparagi i posyp parmezanem.
  5. Zawiń brzegi na nadzienie.
  6. W misce wymieszaj żółtko z wodą i posmaruj brzegi, posyp sezamem i parmezanem.
  7. Piecz przez 35-45 minut, aż skórka się zarumieni.

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *