Idealne kruche ciasto, delikatne nadzienie z serka ricotta i szparagów. No ideał! Spróbujcie, naprawdę warto!
Dodam tylko, że na moich profilach społecznościowych ten przepis zrobił furorę - zatem dzielę się nim także tutaj 😁
Przepis na rustykalną tartę galette ze szparagami i serkiem ricotta
Składniki:
Ciasto:
200 gramów mąki
120 gramów zimnego masła
30 gramów gęstego jogurtu typu grecki
30 ml zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
Ok. 500 gramów zielonych szparagów
250g sera ricotta
100 gramów tartego sera mozzarella
1 ząbek czosnku
1 jajko
Gałązki świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki wody
Sezam
Starty ser parmezan
Przygotowanie:
Ciasto
W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj aż powstanie duża kruszonka.
W mniejszej misce wymieszaj jogurt, wodę i sok z cytryny. Dodaj do mąki i rękoma lub drewnianą łyżką uformuj ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosyp jeszcze ok. 20 g mąki.
Nadzienie:
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem.
W misce wymieszaj ricottę, całe jajko, mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól i pieprz.
Rozprowadź mieszankę ricotty na środku ciasta, pozostawiając odstęp ok. 5 cm od brzegów. Na wierzchu ułóż szparagi i posyp parmezanem.
Zawiń brzegi na nadzienie.
W misce wymieszaj żółtko z wodą i posmaruj brzegi, posyp sezamem i parmezanem.
Piecz przez 35-45 minut, aż skórka się zarumieni.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?