Przygotowanie:
1. Dynię i jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienie i pokrój w kostkę.
2. W średnim garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij, uważaj, żeby nie przypalić.
3. Dodaj dynię i jabłka, dopraw delikatnie kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszaj około minuty, następnie przykryj i podduś około 5 minut.
4. Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu. Doprowadź do wrzenia. A następnie gotuj na średnim ogniu ok.20 minut lub gdy dynia będzie miękka.
5. Dodaj pół łyżeczki startego imbiru i zmiksuj na gładkie puree (najlepiej odstaw garnek z palnika, aby się nie poparzyć).
6. Po zmiksowaniu dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Odstaw.
7. Na talerzu możesz dodać do zupy kleks jogurtu lub śmietany. Albo posypać tym, co lubisz, np. płatkami chili dla podkręcenia smaku, pestkami dyni, kolendrą, podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.