Zielone smoothie to mój numer jeden na śniadanie. Banan, szpinak, jogurt i już gotowe. Ale czasem taka forma mi się nudzi lub gdy za oknem zimno to wolę zjeść śniadanie na ciepło i robię zielony koktajl w formie puszystych pankejków (pancakes).
Szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie z ulubionymi dodatkami i w nowej formie. A do tego nie nabrudzicie w kuchni! 💪 Dzieciaki też będą zachwycone i co najważniejsze – można mrozić!!! 😊 Koniecznie spróbujcie!
Przepis na pankejki zielone smoothie
Składniki:
1 średni banan
garść liści szpinaku
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
ulubione dodatki do podania (np. jogurt, konfitura, świeże owoce, miód, orzechy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gęstego naleśnikowego ciasta. Jeśli masa wyjdzie za gęsta dodać mleka (każdy rodzaj), a jeśli za rzadka to mąki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju (ja po nalaniu na patelnię tłuszczu rozsmarowuję go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni).
Nałożyć 2 łyżki ciasta na patelnie i smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, delikatnie przewracając.
Za każdym razem dodać nową porcje oliwy.
Serwować z ulubionymi dodatkami – gęstym jogurtem, cynamonem, konfiturą, borówkami, sosym owocowym, dżemem, syropem klonowym, itp.
Pankejki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Można je także mrozić.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?