Muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i serkiem ricotta

Jeśli chodzi o muffiny to chyba każdy wykorzystał już miliony kombinacji. Ja uwielbiam je na słodko, ale te wytrawne nie ustępują im pola. A jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i serkiem ricotta należą do moich ulubionych. Idealne na śniadanie, szybki lunch do pracy (zgrabnie mieści się do pudełka) lub na kolację na ciepło. Bez glutenu, orzechów, perfekcyjne dla dzieci, osób zapracowanych czy kobiet w ciąży. 

Dlatego dzielę się z Wami przepisem na muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i serkiem ricotta. 

Przepis na muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i serkiem ricotta

Zanim sięgnięcie po przepis to przeczytajcie moje rady, aby te pyszne muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i serkiem ricotta wyszły idealne: 

  1. Pokrój i usmaż pieczarki przed pieczeniem muffinów, to wręcz konieczne! Dzięki temu muffiny nie będą mokre, zachowają swoją teksturę i smak. Polecam użyć do smażenia oliwy z oliwek lub masła. 
  2. Mrożony szpinak bardzo dokładnie odsącz z wody po rozmrożeniu. Znowu – muffiny nie będą wodniste i mdłe. 
  3. Warzywa wymieszaj razem w misce i dopiero nakładaj do foremek. Nie układaj warstwa po warstwie. 
  4. Piecz muffiny delikatnie w 160ºC. Wyższa temperatura sprawi, że muffiny bardzo mocno urosną a potem zapadną się po wyciągnięciu z piekarnika. W niższej temperaturze wolniej będą rosnąć, ale za to zachowają swój kształt i sprężystość po upieczeniu. 
  5. Polecam też użyć silikonowych foremek (muffiny nie przywierają i łatwo je wyciągnąć bez uszkodzenia ich kształtu), jeśli takich nie masz dokładnie posmaruj formę tłuszczem. 

Składniki: (10 muffinów)

  • 7 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g pieczarek
  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 60 g serka ricotta (można użyć innego ulubionego miękkiego sera, np. halloumi, mozarella)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć na łyżce oliwy aż zmiękną i zbrązowieją (można lekko posolić).
  2. Szpinak rozmrozić i usunąć nadmiar wody (bardzo dokładnie odcisnąć całą wodę).
  3. W misce wymieszać szpinak, podsmażone pieczarki i serek ricotta. 
  4. Rozdzielić równo farsz do 10 foremek. 
  5. W osobnej misce wymieszać ze sobą jajka, mleko i zioła. Rozlać do każdej z foremek z przygotowanym wcześniej farszem (widelcem lekko nakłuwać, aby masa jajeczna rozlała się równomiernie i dostała się również na dno). 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 20 – 25 minut, aż muffiny zetną się na środku i bedą sprężyste. 
  7. Przed wyjęciem z foremek lekko przestudzić.
  8. Podawać ciepłe lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.  

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *