Galette to rustykalna tarta. Przepyszne kruche ciasto, szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i pięknie wyglądające na stole, a do tego ulubione owoce – to kombinacja wprost idealna!
Tym razem użyłam jabłek, których cały kosz dostałam w prezencie, ale śmiało możecie użyć innych owoców (tutaj np. z czarną porzeczką)- ja uwielbiam również galette z jagodami i malinami – cudowne połączenie 🙂 Dodaję wtedy do jeszcze ciepłego kawałka ciasta gałkę domowych lodów waniliowych (lody świetnie pasują także do dzisiejszej tarty z jabłkami) albo jogurt naturalny posypany cynamonem – pyszności!!!
Galette z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do posypania spodu tarty)
* Opcjonalnie – jajko do posmarowania brzegów; cukier puder do posypania wierzchu
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę i cukier puder wymieszać.
- Zimne masło (pokrojone na kawałki) posiekać z mąką, dodać zimnej wody i szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Umyte i osuszone jabłka obrać ze skórki i pokroić na cząstki (cienkie plastry), usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski i wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszać, aby składniki dokładnie oblepiły jabłka.
- Gdy ciasto jest już dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej – ciasto nie będzie się kleiło i nie trzeba podsypywać mąką).
- Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto nałożyć przygotowane owoce, zostawiając kilka centymetrów od brzegu (można wcześniej dno ciasta oprószyć mąką ziemniaczaną, zachowując odstęp od brzegu i dopiero na nie nałożyć owoce – zapobiegnie to nasiąknięciu spodu ciasta sokiem z owoców). Jabłka można posypać płatkami migdałowymi.
- Brzegi ciasta zawinąć do środka na owoce, lekko dociskając, aby kształt podczas pieczenia zachował się. Brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35 min.
- Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać na ciepło z gałką domowych lodów waniliowych lub z kleksem jogurtu naturalnego posypanego cynamonem.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************