Galette z czarną porzeczką


Galette to rustykalna tarta. Przepyszne kruche ciasto, szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i pięknie wyglądające na stole, a do tego ulubione owoce – to kombinacja wprost idealna!

Ja użyłam czarnych porzeczek i malin, gdyż takie było życzenie osoby, dla której tartę robiłam, ale jeśli tak jak ja nie przepadacie za czarnymi porzeczkami to śmiało możecie użyć innych owoców – ja uwielbiam galette z jagodami i malinami – cudowne połączenie 🙂 Dodaję wtedy do jeszcze ciepłego kawałka ciasta gałkę lodów waniliowych albo jogurt naturalny posypany cynamonem – pyszności!!! 

Galette z czarną porzeczką 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 400 g czarnych porzeczek lub innych owoców (np.malin, jagód, truskawek) 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)

* Opcjonalnie – jajko do posmarowania brzegów; cukier puder oraz listki świeżej mięty do dekoracji wierzchu. 

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę i cukier puder wymieszać.
  2. Zimne masło (pokrojone na kawałki) posiekać z mąką, dodać zimnej wody i szybko zagnieść jednolite ciasto. 
  3. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. 
  4. Umyte, przebrane i osuszone porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
  5. Gdy ciasto jest już dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej – ciasto nie będzie się kleiło i nie trzeba podsypywać mąką). 
  6. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Na ciasto nałożyć przygotowane owoce, zostawiając kilka centymetrów od brzegu (można wcześniej na dno wysypać zmielone migdały, zachowując odstęp od brzegu i dopiero na nie nałożyć owoce – zapobiegnie to nasiąknięciu spodu ciasta sokiem z owoców – jest to opcjonalne, bo takie samo zadanie spełnia mąką ziemniaczana dodana do owoców).  
  8. Brzegi ciasta zawinąć do środka na owoce, lekko dociskając, aby kształt podczas pieczenia zachował się. Brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35 min. 
  10. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów lub z kleksem jogurtu naturalnego posypanego cynamonem. 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

 

4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *