Galette to rustykalna tarta. Przepyszne kruche ciasto, szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i pięknie wyglądające na stole, a do tego ulubione owoce – to kombinacja wprost idealna!
Ja użyłam czarnych porzeczek i malin, gdyż takie było życzenie osoby, dla której tartę robiłam, ale jeśli tak jak ja nie przepadacie za czarnymi porzeczkami to śmiało możecie użyć innych owoców – ja uwielbiam galette z jagodami i malinami – cudowne połączenie 🙂 Dodaję wtedy do jeszcze ciepłego kawałka ciasta gałkę lodów waniliowych albo jogurt naturalny posypany cynamonem – pyszności!!!
Galette z czarną porzeczką
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 400 g czarnych porzeczek lub innych owoców (np.malin, jagód, truskawek)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
* Opcjonalnie – jajko do posmarowania brzegów; cukier puder oraz listki świeżej mięty do dekoracji wierzchu.
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę i cukier puder wymieszać.
- Zimne masło (pokrojone na kawałki) posiekać z mąką, dodać zimnej wody i szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Umyte, przebrane i osuszone porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Gdy ciasto jest już dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej – ciasto nie będzie się kleiło i nie trzeba podsypywać mąką).
- Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto nałożyć przygotowane owoce, zostawiając kilka centymetrów od brzegu (można wcześniej na dno wysypać zmielone migdały, zachowując odstęp od brzegu i dopiero na nie nałożyć owoce – zapobiegnie to nasiąknięciu spodu ciasta sokiem z owoców – jest to opcjonalne, bo takie samo zadanie spełnia mąką ziemniaczana dodana do owoców).
- Brzegi ciasta zawinąć do środka na owoce, lekko dociskając, aby kształt podczas pieczenia zachował się. Brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35 min.
- Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów lub z kleksem jogurtu naturalnego posypanego cynamonem.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************