Curry z rybą

Bardzo szybki i mega prosty przepis na zdrowe curry w wersji z rybą. Gwarantuję ucztę smaków i zapachów! A do tego jak pięknie cieszy oczy kolorami! Przygotowanie tego smacznego curry z rybą zajmuje chwilę, a otrzymujemy pożywny obiad lub ciepłą kolację. 

Przepis na curry z rybą 

Składniki:

  • kilka kawałków białej ryby (ja użyłam halibuta, bo praktycznie nie ma ości)
  • 1 łyżeczka przyprawy tajskiej
  • 2 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 mała cukinia lub garść świeżego szpinaku lub jarmużu
  • 1 limonka lub cytryna
  • mała puszka mleczka kokosowego (może być zwykła śmietanka jak nie masz akurat kokosowego mleczka)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego (opcjonalnie)

+ porcja ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

  1. Rybę zamarynować: olej lub oliwę wymieszać z przyprawami, solą i sokiem z połowy limonki lub cytryny , obtoczyć w marynacie rybę i odstawić na 10/15minut (najlepiej na 2 godziny do lodówki).
  2. Po tym czasie rybę bardzo krótko obsmażyć z obu stron na maśle na patelni (do lekkiego zrumienienia – ryba nie musi być w tym momencie całkowicie ugotowana). Zdjąć z patelni na talerz.
  3. Na patelnię po rybie dodać pokrojoną w półtalarki cukinię (lub szpinak albo jarmuż) wlać mleczko kokosowe, wycisnąć sok z pozostałej połówki limonki lub cytryny, dodać łyżeczkę sosu rybnego lub sojowego (opcjonalnie), można dołożyć jeszcze przypraw według uznania. Wymieszać.
  4. Dodać rybę do sosu i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut lub do momentu aż sos zgęstnieje a ryba będzie ugotowana.
  5. Najlepiej smakuje z ryżem posypanym czarnym sezamem i natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *