Bardzo szybki i mega prosty przepis na zdrowe curry w wersji z rybą. Gwarantuję ucztę smaków i zapachów! A do tego jak pięknie cieszy oczy kolorami! Przygotowanie tego smacznego curry z rybą zajmuje chwilę, a otrzymujemy pożywny obiad lub ciepłą kolację.
Przepis na curry z rybą
Składniki:
kilka kawałków białej ryby (ja użyłam halibuta, bo praktycznie nie ma ości)
1 łyżeczka przyprawy tajskiej
2 łyżeczka przyprawy curry
1 mała cukinia lub garść świeżego szpinaku lub jarmużu
1 limonka lub cytryna
mała puszka mleczka kokosowego (może być zwykła śmietanka jak nie masz akurat kokosowego mleczka)
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego (opcjonalnie)
+ porcja ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Rybę zamarynować: olej lub oliwę wymieszać z przyprawami, solą i sokiem z połowy limonki lub cytryny , obtoczyć w marynacie rybę i odstawić na 10/15minut (najlepiej na 2 godziny do lodówki).
Po tym czasie rybę bardzo krótko obsmażyć z obu stron na maśle na patelni (do lekkiego zrumienienia – ryba nie musi być w tym momencie całkowicie ugotowana). Zdjąć z patelni na talerz.
Na patelnię po rybie dodać pokrojoną w półtalarki cukinię (lub szpinak albo jarmuż) wlać mleczko kokosowe, wycisnąć sok z pozostałej połówki limonki lub cytryny, dodać łyżeczkę sosu rybnego lub sojowego (opcjonalnie), można dołożyć jeszcze przypraw według uznania. Wymieszać.
Dodać rybę do sosu i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut lub do momentu aż sos zgęstnieje a ryba będzie ugotowana.
Najlepiej smakuje z ryżem posypanym czarnym sezamem i natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?