Zupa botwinka – to ona zwiastuje dla mnie wiosnę i nie wyobrażam sobie bez niej zaczynać sezonu na nowalijki. Można zrobić ją na wiele sposobów, także w formie chłodnika czy zupy kremu, ale ja przygotowuję ją w tradycyjny sposób, na ciepło, z kawałkami buraczków i ziemniaków, obowiązkowo z dodatkiem jajka na twardo.
Pięknie pachnie (uwaga na sąsiadów – mogą wpraszać się na poczęstunek, zwabieni kuszącymi aromatami roznoszącymi się zza Waszych drzwi ;-)).
Tej zupy zjadam zawsze kilka porcji, najlepiej na tarasie, balkonie, w ogrodzie, rozkoszując się jej wiosennym aromatem wśród promieni słońca i budzącej się do życia przyrody.
Zupa botwinka
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 pęczki botwinki z większymi bulwami
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- ok. 100 ml śmietanki kremówki lub kwaśnej śmietany 18%, lub 1 łyżka gęstego jogurtu
- 2 jajka na twardo (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć (zwłaszcza liście).
- Odciąć liście botwinki od buraczków. Liście posiekać na desce, razem z łodyżkami, buraczki obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, aż będą już prawie miękkie (gotuję ziemniaki osobno, a nie w zupie, bo wtedy mam pewność, że nie będą ani za twarde, ani nie rozpadną się w zupie).
- Zagotować bulion i dodać pokrojone buraczki.
- W połowie gotowania (kiedy buraczki już zmiękną) dodać posiekane łodyżki i liście botwinki.
- Na koniec dodać ugotowane ziemniaki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
- Dodać sok z cytryny lub ocet.
- Na koniec wlać śmietankę kremówkę lub zabielić zupę kwaśną śmietaną (kwaśną śmietanę należy zahartować: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie – tak przygotowaną śmietanę rozprowadzić w garnku z zupą), można też już na talerzu dodać kleks gęstego jogurtu lub śmietany.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Botwinkę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Można posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************