Uwielbiam rabarbar! Jako dziecko zrywałam go z ogrodu babci i zanurzając w cukiernicy chrupałam surowy. Nie było to zbyt zdrowe 🙁 , ale za to jakie wspomnienia zostawiło! 🙂
Dziś jednak na blogu zaproponuję Wam nieco bardziej wyrafinowaną formę konsumpcji tych czerwonych, kwaskowatych łodyg.
Pyszne kruche ciasto z lekko kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i budyniu, zwieńczone słodką bezową pianką, która swą słodyczą przełamuje kwaskowatość rabarbaru, a do tego po jakimś czasie na bezie pojawia się cudowna złota rosa.
Idealne połączenie smaków, proste w wykonaniu i szybkie ciasto na pewno skradnie Twoje i gości serce, a ściślej rzecz biorąc podniebienie 😉
Dodatkowo rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Należy jednak pamiętać, że w rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego (większość kumuluje się liściach), dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Wypróbujcie przepis i podzielcie się swoimi efektami w komentarzach 🙂
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką z rosą
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowo – budyniowa:
- 500 g rabarbaru
- 80 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga 40 g)
- 300 ml zimnego mleka
Bezowa pianka:
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, żółtka, proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Kiedy ciasto schładza się w lodówce przygotować masę rabarbarowo – budyniową. Rabarbar umyć (nie obierać) i pokroić na małe 1 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić, aby rabarbar puścił sok.
- Budyń ugotować w 300 ml zimnego mleka (nie dodawać cukru).
- Odsączony z soku rabarbar przesypać do gotowego budyniu i wymieszać (sok z rabarbaru można wypić :-)).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wykleić ciastem dno i boki do połowy ich wysokości.
- Na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo – budyniową i podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotować bezę – białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.
- Ubitą pianę wyłożyć na podpieczone ciasto z masą i zapiekać dalej przez 25 minut zmniejszając temperaturę w piekarniku do 160ºC.
Uwagi:
- W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.
- Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu.
- Nie przesadzajcie z czasem pieczenia – jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.
Źródło przepisu: https://www.chefkoch.de
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************