Idealne danie na leniwe popołudnie albo szybki obiad, kiedy czas na gotowanie skurczony do minimum. Szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wyrafinowanych smaków. Sezon na szparagi jest krótki, więc korzystajcie i łapcie przepisy 🙂 A jak już je wykorzystacie w swojej kuchni to podeślijcie zdjęcia swoich potraw, ciekawa jestem jak pięknie Wam wyszły! 🙂
Szparagi z jajkiem w koszulce i kaszą jaglaną
Składniki:
- szparagi zielone (na 1 porcje ok. 250 g)
- 1 jajko ( w temperaturze pokojowej)
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki octu
- opcjonalnie – parmezan i szafran
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając szczyptę posiekanego szafranu.
- Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować na parze do miękkości lub w lekko osolonej wodzie (około 3 minuty)*
- Zagotować 1 litr wody, dodać 2 łyżki octu.
- Jajko wbić do małej miseczki.
- Wodę zamieszać łyżką w taki sposób, aby powstał na środku wir.
- Jajko delikatnie wlać w środek wiru. Zmniejszyć ogień, by woda delikatnie bulgotała. Gotować około 3 minut. Po tym czasie jajko delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Na ciepłym talerzu ułożyć szparagi (można skropić oliwą z oliwek i posypać płatami świeżo startego parmezanu), na nie wyłożyć jajko w koszulce, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną z szafranem.
*Uwaga: szparagi łatwo przegotować, po wyjęciu z wody i odcedzeniu jeszcze przez chwilę”dochodzą”, nabierając miękkości, dlatego należy odpowiednio krótko je gotować, aby nie były łykowate ani włókniste, ale chrupiące, jędrne (al dente) i zachowały swój piękny kolor.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić pysznych przepisów i wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku! Zapraszam!