Bakłażan faszerowany mięsem mielonym


Bakłażany należą do rodziny psiankowatych i chociaż często uważane są za warzywo, są technicznie owocami, ponieważ wyrastają z kwitnącej rośliny i zawierają nasiona.

Istnieje wiele odmian, które różnią się rozmiarem i kolorem. Oberżyny o ciemnofioletowej skórze są najczęstsze i najpopularniejsze, ale mogą być też czerwone, zielone lub nawet czarne. Ja upolowałam cudownie wyglądającą odmianę – biała skórka w jasnofioletowe paski. 

Bakłażan dostarcza sporą dawkę błonnika, wielu witamin i minerałów przy niewielkiej ilości kalorii (ok. 30 kcal w 100 g). Z powodzeniem stosowany jest zatem jako niskokaloryczny zamiennik wielu wysokokalorycznych składników. Może to zmniejszyć spożycie węglowodanów i kalorii, a jednocześnie zwiększyć zawartość błonnika i składników odżywczych w posiłku.

Jest bogaty w antyoksydanty, które mogą zapobiegać wielu chorobom np. chorobom serca czy raka (o antyoksydantach dowiecie się więcej z tego artykułu tutaj). 

Bakłażan ma niezwykle wszechstronne zastosowanie i można go łatwo włączyć do diety. Może być pieczony, duszony, grillowany lub smażony, z dodatkami lub solo skropiony tylko oliwą z oliwek i ulubionymi ziołami. 

Zresztą spróbujcie sami, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy lub poeksperymentować samemu. Ja dziś proponuję Wam bakłażan faszerowany mięsem mielonym, z pomidorowym sosem, warzywami i ziołami, zapieczony pod delikatną warstwą żółtego sera. Prosty, pożywny i niesamowicie smaczny! 

Bakłażany faszerowane

 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 250 g mięsa mielonego
  • pół cukinii
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 

Przygotowanie: 

  1. Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Miąższ delikatnie naciąć w kosteczkę (od brzegów zostawić ok. 1/2 cm grubości i uważać, aby nie przeciąć skóry). Lekko posolić i skropić oliwą z oliwek.
  3. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 – 25 minut. 
  5. Gdy bakłażan się piecze przygotować sos. 
  6. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i chwilę przesmażyć. 
  7. Do mięsa wlać przecier pomidorowy, dodać ulubione zioła, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Gotować ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  8. Z upieczonych bakłażanów wybrać miąższ łyżką. Posiekać i dodać do farszu mięsnego. 
  9. Wydrążone łódeczki z bakłażana nadziewać farszem mięsnym. Posypać parmezanem.
  10. Zapiekać w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 min. 
  11. Podawać na ciepło przybrane pietruszką lub bazylią. 

 

 

Smacznego!

 

4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *