Bakłażany należą do rodziny psiankowatych i chociaż często uważane są za warzywo, są technicznie owocami, ponieważ wyrastają z kwitnącej rośliny i zawierają nasiona.
Istnieje wiele odmian, które różnią się rozmiarem i kolorem. Oberżyny o ciemnofioletowej skórze są najczęstsze i najpopularniejsze, ale mogą być też czerwone, zielone lub nawet czarne. Ja upolowałam cudownie wyglądającą odmianę – biała skórka w jasnofioletowe paski.
Bakłażan dostarcza sporą dawkę błonnika, wielu witamin i minerałów przy niewielkiej ilości kalorii (ok. 30 kcal w 100 g). Z powodzeniem stosowany jest zatem jako niskokaloryczny zamiennik wielu wysokokalorycznych składników. Może to zmniejszyć spożycie węglowodanów i kalorii, a jednocześnie zwiększyć zawartość błonnika i składników odżywczych w posiłku.
Jest bogaty w antyoksydanty, które mogą zapobiegać wielu chorobom np. chorobom serca czy raka (o antyoksydantach dowiecie się więcej z tego artykułu tutaj).
Bakłażan ma niezwykle wszechstronne zastosowanie i można go łatwo włączyć do diety. Może być pieczony, duszony, grillowany lub smażony, z dodatkami lub solo skropiony tylko oliwą z oliwek i ulubionymi ziołami.
Zresztą spróbujcie sami, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy lub poeksperymentować samemu. Ja dziś proponuję Wam bakłażan faszerowany mięsem mielonym, z pomidorowym sosem, warzywami i ziołami, zapieczony pod delikatną warstwą żółtego sera. Prosty, pożywny i niesamowicie smaczny!
Bakłażany faszerowane
Składniki:
- 1 bakłażan
- 250 g mięsa mielonego
- pół cukinii
- 200 g przecieru pomidorowego
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na pół.
- Miąższ delikatnie naciąć w kosteczkę (od brzegów zostawić ok. 1/2 cm grubości i uważać, aby nie przeciąć skóry). Lekko posolić i skropić oliwą z oliwek.
- Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 20 – 25 minut.
- Gdy bakłażan się piecze przygotować sos.
- Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i chwilę przesmażyć.
- Do mięsa wlać przecier pomidorowy, dodać ulubione zioła, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Gotować ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z upieczonych bakłażanów wybrać miąższ łyżką. Posiekać i dodać do farszu mięsnego.
- Wydrążone łódeczki z bakłażana nadziewać farszem mięsnym. Posypać parmezanem.
- Zapiekać w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 min.
- Podawać na ciepło przybrane pietruszką lub bazylią.
Smacznego!