Dzisiaj mocno kalorycznie, ale za to bardzo tradycyjnie 🙂
Święta to czas, kiedy na stole lądują dania niekoniecznie dobre dla naszej sylwetki, ale jest to również czas rodzinnych spotkań w cudownej atmosferze, bez pośpiechu, bez stresu, to czas miłości i opowieści rodzinnych – tak u mnie wyglądają święta i na pewno w tych dniach nikt nie martwi się tym, że ta kolejna porcja serniczka czy setne już jajko w majonezie na pewno odłoży się tam, gdzie nie powinno 😉
W tych dniach ważniejsza jest atmosfera, rozmowy z najbliższymi i dużo uśmiechu! A te wszystkie smaczne, i z takim mozołem przygotowane potrawy, umilają te magiczne chwile przy świątecznym stole, zwłaszcza jeśli przywołują smaki z dzieciństwa.
I taki właśnie smak dzieciństwa przywołuje u mnie mazurek pomarańczowy, który tradycyjnie pojawiał się w moim domu na Wielkanoc. Mama przygotowywała go (i nadal to robi) według receptury ze swojej starej książki kucharskiej (pewnie niedługo trafi w moje ręce, jako najstarszej z córek 🙂 ).
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi kruche i smaczne. Zmodyfikowałam nieco składniki (w oryginalnym przepisie użyto mąki krupczatki) i proporcje (oryginał wspominał o dodaniu do masy pomarańczowej 500 g cukru!!! ).
Dzielę się nim z Wami, bo może tak jak ja nie wyobrażacie sobie świąt bez tradycyjnych wypieków i potraw, nawet jeśli ze słowem „fit” nie jest im po drodze 😉
Mazurek pomarańczowy
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
masa pomarańczowa:
- 4 średnie pomarańcze
- 1 cytryna
- 200 g cukru
- 30 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
kruche ciasto:
- Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
- Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjąć z lodówki na papier do pieczenia i cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wyciąć na kształt jajka, a z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczek i dopasować do obwodu i lekko dociskając ułożyc dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem.
- Piec w temperaturze 200°C aż do uzyskania złotego koloru.
masa pomarańczowa:
- Cytrusy dobrze umyć i sparzyć skórkę.
- Zetrzeć skórkę ( z 1 cytryny i 2 pomarańczy) na tarce uważając, aby nie zetrzeć białej części – ta jest gorzka.
- Wszystkie cytrusy obrać i wyrzucić pestki oraz jasną część. Zmiksować lub zblendować.
- Zmiksowane owoce przelać do rondla i zasypać cukrem, dodać połowę startej skórki (drugą część odłożyć do dekoracji).
- Gotować (ok. 50 minut), często mieszając, aż do uzyskania gęstej, szklistej i przejrzystej masy.
- Po ugotowaniu masę zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi płatkami migdałowymi.
- Gorącą masę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, rozsmarować nożem zanurzonym w w gorącej wodzie.
- Udekorować płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Smacznego!