Mazurek pomarańczowy


Dzisiaj mocno kalorycznie, ale za to bardzo tradycyjnie 🙂

Święta to czas, kiedy na stole lądują dania niekoniecznie dobre dla naszej sylwetki, ale jest to również czas rodzinnych spotkań w cudownej atmosferze, bez pośpiechu, bez stresu, to czas miłości i opowieści rodzinnych – tak u mnie wyglądają święta i na pewno w tych dniach nikt nie martwi się tym, że ta kolejna porcja serniczka czy setne już jajko w majonezie na pewno odłoży się tam, gdzie nie powinno 😉

W tych dniach ważniejsza jest atmosfera, rozmowy z najbliższymi i dużo uśmiechu! A te wszystkie smaczne, i z takim mozołem przygotowane potrawy, umilają te magiczne chwile przy świątecznym stole, zwłaszcza jeśli przywołują smaki z dzieciństwa.

I taki właśnie smak dzieciństwa przywołuje u mnie mazurek pomarańczowy, który tradycyjnie pojawiał się w moim domu na Wielkanoc. Mama przygotowywała go (i nadal to robi) według receptury ze swojej starej książki kucharskiej (pewnie niedługo trafi w moje ręce, jako najstarszej z córek 🙂 ).

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi kruche i smaczne. Zmodyfikowałam nieco składniki (w oryginalnym przepisie użyto mąki krupczatki) i proporcje (oryginał wspominał o dodaniu do masy pomarańczowej 500 g cukru!!! ).

Dzielę się nim z Wami, bo może tak jak ja nie wyobrażacie sobie świąt bez tradycyjnych wypieków i potraw, nawet jeśli ze słowem „fit” nie jest im po drodze 😉

 

Mazurek pomarańczowy

 

Składniki:

kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

masa pomarańczowa:

  • 4 średnie pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru
  • 30 g płatków migdałowych

Przygotowanie: 

kruche ciasto:

  1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
  2. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyjąć z lodówki na papier do pieczenia i cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wyciąć na kształt jajka, a z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczek i dopasować do obwodu i lekko dociskając ułożyc dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  4. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem.
  5. Piec w temperaturze 200°C aż do uzyskania złotego koloru.

masa pomarańczowa:

  1. Cytrusy dobrze umyć i sparzyć skórkę.
  2. Zetrzeć skórkę ( z 1 cytryny i 2 pomarańczy) na tarce uważając, aby nie zetrzeć białej części – ta jest gorzka.
  3. Wszystkie cytrusy obrać i wyrzucić pestki oraz jasną część. Zmiksować lub zblendować.
  4. Zmiksowane owoce przelać do rondla i zasypać cukrem, dodać połowę startej skórki (drugą część odłożyć do dekoracji).
  5. Gotować (ok. 50 minut), często mieszając, aż do uzyskania gęstej, szklistej i przejrzystej masy.
  6. Po ugotowaniu masę zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi płatkami migdałowymi.
  7. Gorącą masę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, rozsmarować nożem zanurzonym w w gorącej wodzie.
  8. Udekorować płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

 

 

Smacznego!

4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *