Kolorowy wege pasztet


Pasztet w kolorach tęczy? To możliwe! A do tego wspaniale smakuje i jest idealny dla wegetarian i wegan (wystarczy zastąpić jajka np. tofu), ale nie tylko! Teraz osoby, które nie jedzą mięsa również mogą na świątecznym stole zachwycić domowników i gości tradycyjnym specjałem, jakim jest pasztet 🙂

Przepis zauważyłam w marcowej gazecie z Biedronki „Smaki życia”. Przykuł moją uwagę tęczowym wyglądem i koniecznie chciałam wypróbować czy feeria kolorów idzie w parze z bogactwem smaków.

Przepis można urozmaicić i wzbogacić o ulubione dodatki, ja np. użyłam czarnuszki zamiast kminku i dosypałam jeszcze kilka innych ulubionych ziół, ale nie dodawałam fety. Myślę że fajnie pasowałyby też sezonowe owoce czy suszone pomidory albo ostra papryczka chilli. Będę próbować różnych wariantów, bo przepis na pewno zagości na moim stole nie jeden raz! Jest pracochłonny, ale prosty w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje 🙂

 

Kolorowy wege pasztet

 

Składniki: 

warstwa czerwona: 

  • 70 g ciecierzycy
  • 1/4 szt. cebuli
  • 2 buraki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz

warstwa pomarańczowa:

  • 70 g żółtej soczewicy
  • 1/4 szt. cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz, kminek, kurkuma – do smaku

warstwa zielona: 

  • 70 g białej fasoli
  • 1/4 szt. cebuli
  • pół główki brokułu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz, imbir – do smaku

Dodatkowo do obłożenia foremki:

  • cukinia i gotowana marchewka

Przygotowanie: 

  1. Ugotować osobno produkty potrzebne do każdej z warstw (ciecierzycę, soczewicę i fasolę). Odsączyć i wystudzić.
  2. Cebulę zeszklić na oliwie, podzielić na 3 części i każdą część zmiksować osobno z ugotowaną ciecierzycą (do tej warstwy dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę), następnie z soczewicą oraz ostatnią część z fasolą.
  3. Buraki i marchewki ugotować i obrać. Brokuł ugotować na półtwardo.
  4. Ciecierzycę zmiksować z burakami, wymieszać z jajkiem i kaszą manną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Soczewicę zmiksować z pokrojoną marchewką, wymieszać z jajkiem i kaszą manną, przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i kurkumą do smaku.
  6. Fasolę zmiksować z brokułem, wymieszać z jajkiem i kaszą manną, przyprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
  7. Formę (najlepiej keksówkę) wyłożyć folią aluminiową i warzywami (cukinia i ugotowana marchew) pokrojonymi w cienkie paski, tak by wystawały z formy.
  8. Na dno wyłożyć i wyrównać kolejno masę z buraków, masę z marchewką, a na końcu masę z brokułem (w ostatnią masę wciśnąć fetę pokrojoną w wąskie paski).
  9. Warzywa i folię zawinąć na wierzch, wstawić do większej formy z wrzącą wodą (kąpiel wodna) i piec 50 min. w temperaturze 180°C.
  10. Kroić i podawać wystudzony.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *