Curry to moje ulubione danie z kuchni indyjskiej. Można je przyrządzić z różnorodnych składników, z dodatkiem mięsa lub w wersji wegetariańskiej i zawsze smakuje wyśmienicie. Ja dziś proponuję przepis na kurczaka curry z cieciorką.
Potrawa jest pożywna, doskonale rozgrzewa, idealna jest więc na chłodne jesienne dni. Dużym jej plusem jest prostota w przygotowaniu, dodatkowo brudzimy tylko jedno naczynie podczas przyrządzania, a więc i zmywania nie ma za wiele 🙂
Danie można ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez ok. 2 – 3 dni.
Kurczak curry z cieciorką
Składniki:
- 2 średnie filety z piersi kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego (300/400 ml)
- 1 puszka cieciorki (ok. 400 ml)
- 200 g passaty lub pomidorów w puszce, a w sezonie można użyć świeżych, soczystych pomidorów
- 1 średnia marchew
- 1 mała cebula
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 ząbek czosnku
- 4 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę lub paski. Podsmażyć i zdjąć z patelni.
- Do tej samej patelni, na której smażył się kurczak, wsypać cynamon i goździki. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodać poszatkowaną cebulę i marchew pokrojoną w kostkę i podsmażyć, aż lekko się zarumienią.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Często mieszając podsmażyć chwilę, uważając, aby przyprawy się nie przypaliły.
- Dodać mleczko kokosowe, pomidory z puszki oraz podsmażone mięso.
- Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie dodać odsączoną z wody cieciorkę i gotować jeszcze około 10 minut (aż mięso i warzywa będą miękkie).
- Podawać z ryżem. Można posypać kolendrą.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!