Kurczak curry z cieciorką


Curry to moje ulubione danie z kuchni indyjskiej. Można je przyrządzić z różnorodnych składników, z dodatkiem mięsa lub w wersji wegetariańskiej i zawsze smakuje wyśmienicie.  Ja dziś proponuję przepis na kurczaka curry z cieciorką.

Potrawa jest pożywna, doskonale rozgrzewa, idealna jest więc na chłodne jesienne dni.  Dużym jej plusem jest prostota w przygotowaniu, dodatkowo brudzimy tylko jedno naczynie podczas przyrządzania, a więc i zmywania nie ma za wiele 🙂

Danie można ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez ok. 2 – 3 dni.

 

Kurczak curry z cieciorką

 

Składniki:

  • 2 średnie filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (300/400 ml)
  • 1 puszka cieciorki  (ok. 400 ml)
  • 200 g passaty lub pomidorów w puszce, a w sezonie można użyć świeżych, soczystych pomidorów
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę lub paski. Podsmażyć i zdjąć z patelni.
  2. Do tej samej patelni, na której smażył się kurczak, wsypać cynamon i goździki. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodać poszatkowaną cebulę i marchew pokrojoną w kostkę i podsmażyć, aż lekko się zarumienią.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Często mieszając podsmażyć chwilę, uważając, aby przyprawy się nie przypaliły.
  4. Dodać mleczko kokosowe, pomidory z puszki oraz podsmażone mięso.
  5. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  6. Po tym czasie dodać odsączoną z wody cieciorkę i gotować jeszcze około 10 minut (aż mięso i warzywa będą miękkie).
  7. Podawać z ryżem. Można posypać kolendrą.

 

 

 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *