Czy osoby chore na cukrzycę mogą pić koktajle? Pierwsza myśl to zapewne nie, bo takie koktajle są przeważnie obładowane cukrem. Dotyczy to jednak produktów kupowanych w sklepie, ale w domu masz pełną kontrolę nad tym z czego Twój koktajl będzie się składał. Ważne jest, aby pamiętać, że to czy koktajl jest odpowiedni dla diabetyka, czy nie zależy od składników, które w nim zawrzemy.
Wśród bliskich mi osób z cukrzycą czy pacjentów często padają pytania o koktajle, smoothie odpowiednie dla diabetyków. To skłoniło mnie do stworzenia receptur na koktajle o niskiej zawartości cukru dla diabetyków.
Składniki na koktajle dla cukrzyków powinny mieć niski indeks glikemiczny (IG) i dostarczać ważnych składników odżywczych, takich jak: wapń, potas, błonnik, magnez, witaminy A (jako karotenoidy), C, i E.
Idealne składniki do stworzenia koktajlu dla diabetyków to:
- Ciemnozielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) – ponieważ mają niską zawartość kalorii i węglowodanów, są idealnym składnikiem, który można dodać do koktajli.
- Owoce cytrusowe (grejpfrut, pomarańcze, cytryny) – użyj świeżo wyciśniętego soku, aby otrzymać sporą dawkę witaminy C lub pokrój w kostkę i zachowaj w ten sposób błonnik.
- Słodkie ziemniaki – zapewniają witaminę A i błonnik, ale także kremową konsystencję i słodycz koktajlom.
- Owoce jagodowe – bez względu na to, jaki rodzaj wybierzesz (truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, żurawina), owoce jagodowe wzbogacą Twoje koktajle o antyoksydanty, witaminy i włókno pokarmowe, a jednocześnie dodadzą wspaniałego koloru i smaku.
- Orzechy i nasiona – zapewniają zdrowe tłuszcze i magnez. Możesz użyć np. masła orzechowego (100% orzechów, bez dodatku soli, cukru czy innych składników), aby nadać koktajlom jedwabistej struktury, kremowej konsystencji albo zmiel orzeszki, aby uzyskać dodatkową dawkę kwasów tłuszczowych omega-3.
- Woda, roślinne mleko niesłodzone i jogurt – to płynna podstawa koktajli.
Przepisy na koktajle dla diabetyków
Koktajl ogórkowo melonowy z miętą
Spragniony orzeźwienia? Spróbuj koktajlu z ogórka, mięty i melona.
Ogórki są zimne i rześkie, dostarczą witaminy A, fosforu, manganu i magnezu. Melon miodowy jest owocem o niskim indeksie glikemicznym. W filiżance jest tylko około 60 kalorii, a tylko około 12 gramów węglowodanów. Składa się głównie z wody, ale jest wypełniony włóknem pokarmowym i minerałami, m.in. miedzią, witaminami B, tiaminą, fosforem, niacyną i kwasem pantotenowym. Liście mięty mają śladową ilość witaminy A i C, ale są świetne do podkręcenia smaku smoothie.
Składniki: (4 porcje)
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona
- 2 szklanki pokrojonego w grube plastry świeżego ogórka zielonego
- pół szklanki świeżych liści mięty
- pół szklanki wody
- pół szklanki kostek lodu
- łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
Do melona i ogórka dodaj pół filiżanki świeżych liści mięty (możesz też dodać sok z cytryny lub limonki) dolej wodę i pokruszony lód. Zmiksuj wszystko w blenderze i podawaj od razu.
Koktajl jagodowy z masłem orzechowym
Potrzebujesz czegoś bardziej odżywczego? Zrób koktajl z masła orzechowego i jagód.
Masło orzechowe jest pełne zdrowego białka i tłuszczu. Należy wybierać jedynie naturalne masło orzechowego, bez żadnych dodatków. Masło orzechowe ma niską zawartość węglowodanów, około 6 gramów na dwie łyżki stołowe. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w mieszance znajdują się dobre tłuszcze, które promują „dobry” cholesterol HDL w krwiobiegu. Masło orzechowe dostarcza również trochę witaminy B6 i magnezu i ma niską zawartość soli. Jagody lub popularne ostatnio borówki amerykańskie oprócz tego, że są przeciwutleniaczami, dostarczają witaminę K, witaminę C i mangan. Są owocem, więc mają błonnik. Zaskakującym minerałem występującym w jagodach, którego nasz organizm potrzebuje w małych ilościach jest miedź. Mleko roślinne wybieraj niesłodzone.
Składniki:
- pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód
- szklanka mleka migdałowego niesłodzonego
- łyżka kremowego masła orzechowego
- pół szklanki kostek lodu
- kilka świeżych jagód do dekoracji (opcjonalnie)
Do mleka migdałowego dodaj świeżych lub mrożonych jagód oraz łyżkę masła orzechowego. Dodaj pokruszone kostki lodu, włącz blender, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i voila! Możesz udekorować kilkoma świeżymi jagodami.


Smacznego!