Kawa w ciąży – można pić czy nie?

Kawa w ciąży – można pić nie można? Jeśli można, to ile filiżanek kawy może wypić dziennie kobieta w ciąży? Czy kofeina szkodzi w ciąży? Gdzie znajduje się kofeina? Jaka dawka jest bezpieczna dla Ciebie i Twojego dziecka?

Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.

Kawa w ciąży (skrócona wersja odpowiedzi dla leniwców)

1 . Jestem w ciąży i co teraz z kawą? Mogę ją nadal pić? 

TAK – jeśli jesteś w ciąży to dobrym pomysłem będzie ograniczenie kawy, ale nie musisz z niej rezygnować. 

2. Jaka dawka kofeiny jest dozwolona w ciąży i ile to filiżanek kawy dziennie?

Dozwolona dawka kofeiny dla kobiet w ciąży to ok. 200- 250 mg kofeiny/dobę, czyli ok. 2-3 średniej wielkości filiżanki kawy dziennie. 

3. Gdzie znajduje się kofeina oprócz kawy?

Kofeinę zawierają również m.in.: 

  • herbata
  • kakao 
  • czekolada
  • lody i desery kawowe
  • napoje energetyzujące
  • napoje gazowane typu cola
  • niektóre leki przeciwbólowe, na przeziębienie
  • niektóre suplementy diety
  • balsamy do ciała 

4. Co pić w ciąży zamiast kawy? 

Kawę w ciąży możesz zastąpić kawą bezkofeinową (posiada niewielkie ilości kofeiny), kawą zbożową lub z cykorii.

Jeżeli nie chcesz rezygnować z prawdziwej kawy, to najlepiej ograniczyć jej liczbę do 2 małych filiżanek dziennie. Zamiast tradycyjnej herbaty warto sięgnąć po naturalne herbaty owocowe lub rooibos, które nie zawierają kofeiny. 

Kawa w ciąży (rozszerzona wersja odpowiedzi dla prymusek)

Kawa

Kawa zawiera kofeinę, środek pobudzający, który jest najczęściej spożywaną psychoaktywną substancją na świecie. Herbata, czekolada, kakao,  niektóre napoje gazowane, napoje energetyczne i kilka rodzajów leków też zawierają kofeinę, ale to właśnie kawa jest dla nas największym dostarczycielem tej substancji.

Kofeina jest alkaloidem występującym w niektórych gatunkach roślin. Do jej naturalnych, głównych źródeł w diecie w krajach europejskich należy kawa, herbata i produkty z ziarna kakaowego, a w krajach Ameryki Południowej spożywana jest także pod postacią guarany i mate. 

Ziarna kawy zawierają 1–3% kofeiny. Kawa z rodzaju Arabica ma niższą zawartość kofeiny – 1–1,5%, kawa Robusta wyższą – 2,4–2,8%. Zawartość kofeiny w naparze kawy zależy od stopnia uprażenia i zmielenia ziaren kawy, ilości kawy użytej na porcję i metody parzenia. Wydajność ekstrakcji kofeiny z kawy do naparu wynosi 75–100%. Z racji tego, że tak wiele czynników wpływa na zawartość kofeiny w kawie, to ostateczna zawartość kofeiny w filiżance kawy, którą pijemy różni się, nawet jeśli przygotowywana jest przez tę samą osobę, taką samą metodą każdego dnia.

Podobnie rzecz ma się z herbatą. Zawartość kofeiny w herbacie jest zróżnicowana w zależności od gatunku, uprawy, dojrzałości rośliny przy zbiorze, a także od warunków fermentacji, która może zwiększać lub obniżać zawartość kofeiny. Przeciętnie suche liście herbaciane zawierają 2–5% kofeiny. Zawartość kofeiny w naparze zależy od rozdrobnienia liści herbacianych, ilości herbaty użytej na porcję, warunków parzenia, w tym temperatury wody i czasu naparzania. 

Więcej o samej kawie i jej właściwościach możecie przeczytać w innym wpisie na blogu – tutaj możesz przeczytać ten wpis)

Kawa w ciąży

Dane wskazują, że codziennie 80 – 90% dorosłych świadomie lub nieświadomie spożywa kofeinę. Kofeina wywiera określone działanie fizjologiczne. Stąd też ograniczenie spożycia kofeiny zalecane jest kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. 

Kofeina przenika przez łożysko do płynu owodniowego i krwiobiegu dziecka. Podczas gdy Twój dojrzały organizm pracuje, metabolizując i pozbywając się kofeiny, to jeszcze nie w pełni rozwinięty organizm Twojego dziecka potrzebuje na przetworzenie kofeiny znacznie więcej czasu. W rezultacie Twoje dziecko jest narażone na działanie kofeiny znacznie dłużej niż Ty.

Wydłużony metabolizm stwarza zagrożenie dla rozwoju płodu. Zakłócony przepływ krwi w łożysku utrudnia transport substancji odżywczych od matki do dziecka i może przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej. Wysokie dzienne spożycie kofeiny zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia. 

Naukowcy nadal próbują określić dokładny wpływ kofeiny na ciążę i rozwijający się płód. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists – Amerykańskie Kolegium Położników i Ginekologów) twierdzi, że jak dotąd niewielkie spożycie kofeiny (mniej niż 200 mg) nie jest uważane za główną przyczynę poronienia lub przedwczesnego porodu. Jedno z dużych badań wykazało jednak, że matki, które spożywały ponad 300 mg kofeiny dziennie, częściej rodziły dzieci, które były małe jak na swój wiek ciążowy.

Jedno jest pewne: będziesz czuć się lepiej, jeśli nie dostarczysz organizmowi dużej dawki kofeiny w ciągu dnia. Pamiętaj, że kofeina jest stymulantem, więc spożycie więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie może spowodować negatywne skutki w postaci wzrostu ciśnienia krwi, efektu pobudzenia zarówno u matki, jak i u płodu, co może skutkować zaburzeniami w pracy serca. 

Ponadto może powodować roztrzęsienie, nudności i bezsenność. Kofeina może również prowadzić do zgagi, powodując wzmożoną produkcję kwasu żołądkowego.

Efekty te mogą być bardziej zauważalne w miarę postępu ciąży. Dzieje się tak, ponieważ zdolność Twojego organizmu do rozkładania kofeiny spowalnia w II i III trymestrze ciąży, więc poziom kofeiny we krwi jest wyższy. W drugim trymestrze usuwanie kofeiny z organizmu trwa prawie dwa razy dłużej niż wtedy, gdy w ciąży nie jesteś. W trzecim trymestrze trwa to prawie trzy razy dłużej. Może to oznaczać, że więcej kofeiny przenika przez łożysko i dociera do dziecka, które nie jest w stanie wydajnie jej przetworzyć (dotyczy to również noworodków, dlatego też dobrym pomysłem jest ograniczenie kofeiny jeśli karmisz piersią, zwłaszcza przez kilka pierwszych miesięcy).

Jest jeszcze jeden powód, aby ograniczyć kawę czy herbatę. Kofeina i inne związki zawarte w tych napojach utrudniają wchłanianie żelaza przez organizm, co może prowadzić do niedokrwistości. Jest to ważne, ponieważ wiele kobiet w ciąży zmaga się z niskim poziomem żelaza. A zachowanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka w organizmie kobiety ciężarnej jest szczególnie ważne, o czym możesz przeczytać tutaj. Jeśli pijesz kawę lub herbatę, pij ją między posiłkami, aby miała mniejszy wpływ na wchłanianie żelaza.

Kiedy mówimy kofeina to od razu myślimy kawa. Ale kofeina to nie tylko kawa. Aby kontrolować dobowe spożycie kofeiny, musisz pamiętać o innych źródłach, takich jak herbata, napoje bezalkoholowe, napoje energetyzujące, czekolada czy lody kawowe. Kofeina może pojawić się również w produktach ziołowych, suplementach diety czy lekach dostępnych bez recepty, w tym w niektórych środkach na ból głowy, przeziębienie i alergie. Czytaj uważnie etykiety.

Jak wspominałam zawartość kofeiny w kawie różni się, może wynosić od 30 – 300 mg, ale można założyć, że średnia filiżanka kawy zawiera ok. 90 – 100 mg kofeiny.

Średnia zawartość kofeiny w różnych rodzajach kawy:

    • filiżanka czarnej kawy
      70-140 mg
    • filiżanka kawy rozpuszczalnej
      90 mg
    • filiżanka espresso
      57 mg
    • filiżanka brewed cofee
      95 mg
    • filiżanka kawy mrożonej 
      50-70 mg
    • Filiżanka kawy bezkofeinowej
      3 mg

A jak rzeczy się mają z kofeiną w kawach popularnych sieciówek?

      • Starbucks

Kawa Mała 227 ml to 180 mg kofeiny
Kawa Duża 340 ml to 260 mg kofeiny
Kawa Grande 450 ml to 330 mg kofeiny
Kawa Vent  570 ml to 415 mg kofeiny

Ponieważ wszystkie małe kawy (cappuccino, latte, macchiato i americano) robione są na bazie małego espresso zawierają tak jak ono około 65 mg kofeiny.

Kawy większych rozmiarów zwykle bazują na 2-3 espresso i co za tym idzie zawierają proporcjonalnie więcej kofeiny (130 do 195 mg ). Kawa bezkofeinowa w Starbucks zawiera od 15 do 30 mg kofeiny.

      • McDonald

Kawa mała 340 ml to 109 mg kofeiny.
Kawa średnia 455 ml to 145 mg kofeiny.
Kawa duża 650 ml to 180 mg kofeiny.
Espresso  to 71 mg czystej kofeiny.

W kawie bezkofeinowej możemy znaleźć od 8 do 14 mg kofeiny, w zależności od objętości kubka.

Dla porównania, niepełna szklanka czarnej sypanej herbaty zawiera 65 mg kofeiny, a butelka (0, 33 l) coca-coli – 45 mg, zaś niektóre napoje energetyczne dostarczają nawet 500 mg na puszkę.

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

3

2 comments

  1. Raczej można niż należy 😉 Ale fakt – rooibos jest pyszny, choć specyficzny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *