Kaki – inaczej szaron, persymona, hurma, hebanowiec, jabłko orientu, chińska śliwka – i jeszcze wiele innych nazw (to chyba najbardziej bogaty w nazewnictwo owoc, o jakim słyszałam 🙂 )
Owoc kaki jest przybyszem z Chin, to stamtąd dotarł do Japonii (będąc w tym kraju widziałam wiele drzew hurmy, na których pięknie żółciły się mnogie ilości owoców) i dalej do USA oraz południowej Europy.
Owoce kaki są słodkie i dość kaloryczne (cały owoc ok. 250 g – 175 kcal), ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą posiadają też mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C oraz mnóstwo związków o działaniu przeciwutleniającym, a także wapń, potas i żelazo, szaron to również doskonałe źródło błonnika.
Dojrzałe kaki powinno być miękkie, z wnętrzem o galaretowatej konsystencji i pomarańczową skórką. Gotowy do spożycia owoc należy przechowywać w lodówce, ponieważ może bardzo szybko spleśnieć. Niedojrzałe wystarczy zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu – samo dojrzeje. Kaki przed zjedzeniem należy umyć i obrać ze skórki, a następnie kroić w cząstki lub w kostkę.
Szaron najlepszy jest na surowo, ale warto zrobić z niego przetwory np. galaretkę i dżemy, idealny do sałatek, jako dodatek do lodów, deserów, dobry jest także suszony i kandyzowany.
Kaki wygląda jak pomidor, a smakuje jak śliwka (niektórzy twierdzą, że jak brzoskwinia). Właśnie teraz – późną jesienią pojawia się w polskich sklepach i właśnie teraz jest tani – ok. 90 gr za sztukę. Warto więc po niego sięgnąć i wypróbować.
Poniżej mój ostatni pomysł na wykorzystanie persymony w pysznym deserze z kaszy jaglanej, owocu kaki, banana i gruszki.
Deser z kaszy jaglanej i kaki
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 dojrzały owoc kaki
- 1 banan
- 1 słodka, dojrzała gruszka
- mleko roślinne (np. migdałowe, kokosowe)
- miód (opcjonalnie)
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (jeśli komuś nie odpowiada smak kaszy jaglanej może zastąpić ją nasionami chia – namoczonymi przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc, np. w mleczku kokosowym, smakuje równie wyśmienicie). Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodać mleko roślinne (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję) i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić miodem. Osobno zmiksować owoc kaki. W innym pojemniku zmiksować banana i gruszkę oraz sok z cytryny. Przygotowane masy warstwowo przekładamy do lampek lub pucharków (w kolejności: mus z kaszy, owoc kaki i krem z banana oraz gruszki).
Deser można schłodzić przed podaniem lub spożyć zaraz po przyrządzeniu. Przed podaniem można posypać np. wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi lub przystroić kawałkiem owocu kaki.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”