CAPPUCCINO Z KOŃCÓWEK SZPARAGÓW

Uwielbiam szparagi! Kiedy jest na nie sezon, krótki niestety, jem je prawie codziennie.

I jak to bywa ze szparagami zostaje mi wtedy mnóstwo końcówek, które należy oderwać i teoretycznie wyrzucić. Ale nie lubię marnować jedzenia.

A Wy wyrzucacie końcówki szparagów? Jeśli tak, to mam dla Was sposób, aby niczego nie marnować i zachować w kuchni zasadę #zerowaste.

Poniżej prosty przepis na wykorzystanie końcówek i stworzenie tego bardzo prostego, ale efektownego cappuccino ze szparagów ☕️

Przepis na capuccino z końcówek szparagów

Składniki:

  • Końcówki szparagów (u mnie z ok. 3/4 paczek po 500 g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mleko

Przygotowanie:

  1. Szalotkę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj końcówki szparagów i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  2. Zalej wodą, tylko aby przykryły szparagi i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Możesz dodać 1 ziemniaka, aby zagęścić.
  3. Całość zblenduj i przetrzyj przez sito (aby pozbyć się łykowatych włókien).
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Krem ze szparagów podawaj w filiżance ze spienionym mlekiem (tak jak do kawy).

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *