PrzepisyCAPPUCCINO Z KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Uwielbiam szparagi! Kiedy jest na nie sezon, krótki niestety, jem je prawie codziennie.I jak to bywa ze szparagami zostaje mi wtedy mnóstwo końcówek, które należy oderwać i teoretycznie wyrzucić. Ale nie lubię marnować jedzenia.A Wy wyrzucacie końcówki szparagów? Jeśli tak, to mam dla Was sposób, aby niczego nie marnować i zachować w kuchni zasadę #zerowaste.Poniżej prosty przepis na wykorzystanie końcówek i stworzenie tego bardzo prostego, ale efektownego cappuccino ze szparagów ☕️ Przepis na capuccino z końcówek szparagów Składniki:Końcówki szparagów (u mnie z ok. 3/4 paczek po 500 g)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masłaSól, pieprzDodatkowo:mleko Przygotowanie:Szalotkę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj końcówki szparagów i podsmaż jeszcze przez chwilę.Zalej wodą, tylko aby przykryły szparagi i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Możesz dodać 1 ziemniaka, aby zagęścić.Całość zblenduj i przetrzyj przez sito (aby pozbyć się łykowatych włókien).Dopraw solą i pieprzem.Krem ze szparagów podawaj w filiżance ze spienionym mlekiem (tak jak do kawy).Smacznego! ***Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!Zapraszam! ***