Zdrowotne właściwości kurkumy i przepis na złote mleko


Kurkuma od tysiącleci była używana w Indiach jako przyprawa i zioło lecznicze. W ostatnim czasie nauka zaczęła wspierać to, co w medycynie ajurwedyjskiej znane jest od dawna.

Wiele badań wysokiej jakości wykazuje, że korzeń ten ma duże korzyści dla organizmu i mózgu.
Kurkuma składa się z wielu związków zwanych kurkuminoidami, z których najważniejszy jest kurkumin, główny składnik aktywny kurkumy.
Niestety kurkumin jest słabo wchłaniany do krwiobiegu. Dobrym pomysłem jest łączenie kurkumy z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę – naturalną substancję, która zwiększa absorpcję kurkumin o 2000% .
Kurkumin jest również rozpuszczalny w tłuszczu, więc zaleca się jego dodanie, jeśli przygotowujemy potrawę lub napój, w których znajduje się kurkuma (pod artykułem przepis na złote mleko – pyszny i zdrowy napój na bazie kurkumy).

A oto kilka przykładów korzyści zdrowotnych kurkumy popartych szeregiem badań:

Kurkuma jest niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem, pomagającym zwalczać utlenianie i wzmacniać własne antyoksydanty w organizmie.
Jej działanie porównuje się nawet do skuteczności niektórych leków przeciwzapalnych. Rzeczywiście kieruje wieloma ścieżkami w szlaku zapalnym, na poziomie molekularnym. Blokuje NF-kB, cząsteczkę, która przemieszcza się do jądra komórek i włącza geny związane z zapaleniem. Uważa się, że NF-kB odgrywa dużą rolę w wielu chorobach przewlekłych. Nie wchodząc w szczegóły (zapalenie jest bardzo skomplikowane), kluczowym elementem tutaj jest to, że kurkumin jest bioaktywną substancją, która zwalcza stan zapalny na poziomie molekularnym. Jest to ważne, ponieważ uważa się, że uszkodzenie oksydacyjne jest jednym z kluczowych mechanizmów starzenia się i wielu chorób.

Badania sugerują również, że zioło to może poprawić funkcjonowanie mózgu, poprzez zwiększenie poziomu hormonu mózgu BDNF, który pobudza wzrost nowych neuronów i zwalcza różne procesy zwyrodnieniowe w mózgu.
Istnieje również możliwość, że może pomóc poprawić pamięć. Ma to sens, biorąc pod uwagę jego wpływ na poziom BDNF, ale z całą pewnością to zagadnienie musi być jeszcze odpowiednio zbadane w kontrolowanych ludzkich próbach (do tej pory badania były przeprowadzane jedynie na gryzoniach laboratoryjnych), abyśmy mogli cieszyć się specyfikiem, który ulepszy naszą inteligencję 🙂

Uważa się również, iż kurkuma może pomóc w spowolnieniu, a nawet, niektórzy naukowcy wysuwają takie tezy, odwrócić postęp choroby Alzheimera, która jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie i jedną z głównych przyczyn demencji. Niestety, nie ma skutecznego leczenia, dlatego zapobieganie ma ogromne znaczenie. Wykazano, iż substancje aktywne w kurkumie mogą przekroczyć barierę krew-mózg i wpływać korzystnie na skutki patologicznego procesu choroby Alzheimera. Wiadomo, że zapalenie i uszkodzenia oksydacyjne odgrywają rolę w chorobie Alzheimera, a jak wyżej wspomniałam kurkuma ma istotny wpływ na oba te przypadki.
Niezależnie od tego, czy kurkuma może naprawdę spowolnić, czy nawet odwrócić postęp choroby , należy dokładnie zbadać jej działanie w tym obszarze, a to jeszcze długa droga do przedstawienia konkretnych wyników.

Choroba serca jest największym zabójcą na świecie. Prowadzone badania wykazują, iż kurkuma może odwrócić wiele etapów w procesie choroby serca, gdyż ma korzystne działanie na kilka czynników. Poprawia działanie śródbłonka i jest silnym środkiem przeciwzapalnym oraz przeciwutleniaczem.

Artretyzm jest częstym schorzeniem charakteryzującym się zapaleniem stawów. W wielu badaniach wykazano, że kurkuma może pomóc w leczeniu objawów zapalenia stawów, i w niektórych przypadkach jest skuteczniejsza niż leki przeciwzapalne.

Randomizowane badanie kontrolne przeprowadzone na 60 osobach cierpiących na depresję wykazało również, że kurkuma była równie efektywna jak prozac w łagodzeniu objawów depresji, a dalsze badania wskazują, iż może odegrać ogromną role w leczeniu depresji.

Ale czy tak wszechstronne zastosowanie kurkumy jest możliwe? Niektóre badania nakazują ostrożność, dowodzą bowiem, że wśród wielu biologicznych efektów kurkumy występują też takie, które mogą wspomagać rozwój choroby, zamiast jej zapobiegać. Istnieją pewne negatywne skutki uboczne kurkumy, jeśli jest spożywana w dużych ilościach, lub gdy osoba cierpi na choroby, w których przyjmowanie kurkumy jest niewskazane. Ci, którzy spożywają kurkumę w dużych ilościach, mogą doświadczać biegunki, pocenia się i mdłości. Kurkumy nie powinniśmy również stosować w przypadku zastoinowej niewydolności serca, kamicy żółciowej, choroby wątroby, żółtaczki lub ostrej kolczycy ze względu na jej właściwości rozrzedzania krwi i stymulujące działanie gruczołu. Na kurkumę powinny uważać również osoby, u których występują zaburzenia krzepnięcia krwi, a kobiety w ciąży, chcące włączyć kurkumę w swój jadłospis powinny skonsultować się z lekarzem.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/ol000173t
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899306027144
http://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504526/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.625.4307&rep=rep1&type=pdf

***

A teraz przepis na złote mleko (z ang. golden milk) – napój można modyfikować, ale nigdy nie może w nim zabraknąć pasty z kurkumy.
Tradycyjnie złote mleko przygotowywano na bazie krowiego mleka, ale można użyć tego pochodzącego z roślin np. migdałowego, kokosowego, owsianego, daktylowego, z orzechów nerkowca (ja preferuję mleko migdałowe– domowej roboty).

Pasta z kurkumy:
Składniki
¼ szklanki kurkumy w proszku (30 g)
½ szklanki wody (125 ml)

Przygotowanie
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy kurkumę. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję pasty. Gotową pastę odkładamy do przestygnięcia, przekładamy do wyparzonego, szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce do 2/3 tygodni.

Porcja złotego mleka z pasty:
Składniki
1 szklanka mleka migdałowego (może być też krowie,kokosowe, owsiane, daktylowe itp.)
1 łyżeczka (lub mniej na początek) pasty z kurkumy.
1 lub ½ łyżeczki oleju kokosowego
szczypta pieprzu
miód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz miodu i cynamonu, gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Pilnujemy, by nie doprowadzić do zagotowania. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia, dodajemy odrobinę miodu i cynamonu do smaku i gotowe!

Smacznego!

11

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *