Dziś przepis idealny do zaangażowania dzieci do pomocy przy jego zrobieniu. Urocze kruche ciasteczka reniferki robi się niezwykle szybko i prosto, nawet małe rączki poradzą sobie z nim doskonale, a przy tym będzie dużo zabawy, radości i wspólnie spędzonych chwil, które zostaną w pamięci na całe życie.
Ciastka będą idealnym świątecznym prezentem (gwarantuję efekt: „Oooooo… jakie słodkie”), można obdarować nimi rodzinę, znajomych w pracy, a dzieci mogą je zanieść do szkoły lub przedszkola. Idealnie sprawdzą się też jako ozdoba świąteczna na choince.
Wypróbujcie i pochwalcie się jak Wam wyszły te urocze i pyszne ciasteczka.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, jeśli chodzi o słodkości to Dorota nie ma sobie równych! Polecam gorąco jej stronę, choć jako dietetyk – z umiarem oczywiście (wiadomo dlaczego 😉 )
Kruche ciasteczka reniferki
Składniki:
Ciasto*:
- 180 g masła, zimnego
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
*Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.
Dekoracja:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki (najlepiej się sprawdzają Skitlles)
- lukier lub czekolada do przyklejania nosków
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty (np. za pomocą szklanki lub kubka). Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, do delikatnego zarumienienia.
- Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać czerwone noski, udekorować za pomocą czekolady (wyciskanej z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków) różki reniferka.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!