Jak przygotować organizm do zimy?


W kalendarzu zima, ale za oknem białego puchu nie widać. Ale widać ją w naszym życiu – zmieniamy naszą garderobę, wygląd, robimy porządki w domu. Ale czy pamiętamy o najważniejszym, czyli o naszym zdrowiu?

Zima to trudny czas dla zdrowia, nie jest jednak ona wcale taka straszna, jeśli odpowiednio przygotujesz się na jej przyjście. Zadbaj więc o najważniejsze, czyli organizm.

Poniżej kilka rad jak przygotować ciało do zimy:

 

Zadbaj o różnorodną dietę

Tylko prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia zdrowie. Zimą warto jednak zwrócić uwagę na pewne szczególne produkty, tj. czosnek, rzepa, cebula, marchew, szpinak, brokuły, papryka, cytrusy, suszone owoce, fasola, orzechy, pełnoziarniste produkty. One zapewnią Ci naturalną ochronę przed infekcjami.

Wzmocnij florę bakteryjną

Prawidłowa dieta powinna dobrze wpływać na naturalną florę bakteryjną jelit, która ma ogromny wpływ na odporność całego organizmu. Zimą wybieraj fermentowane napoje mleczne (naturalne jogurty, kefiry, maślanki), nie zapominaj o kiszonkach – korzystne bakterie znajdują się również w kiszonej kapuście czy ogórkach. Warto sięgnąć także po prebiotyki, które stanowią pożywkę wspomagającą rozwój dobrych bakterii. Znajdziesz je m.in. w otrębach pszennych i produktach zbożowych.

Jedz często, ale mniejsze porcje

Zadbaj o regularność posiłków, staraj się zjadać 5 posiłków w ciągu dnia, ale niech będą mniej kaloryczne. To pozwoli utrzymać równowagę cieplną i nie będzie prowadzić do nagromadzenia się zbędnego „zimowego tłuszczyku” 😉

Spożywaj ciepłe posiłki

Zapomnij o suchych kanapkach i zimnych przekąskach. Zimą wybieraj sycące i rozgrzewające zupy, pożywne jednogarnkowe dania, które rozgrzeją ciało i zapewnią uczucie sytości na długi czas. Pij także ciepłe napoje, np. aromatyczne kompoty z pachnącymi przyprawami czy herbatę z sokiem malinowym i miodem. Pamiętaj jednak, by miód dodawać kiedy herbata już przestygnie (powyżej 40 stopni C miód traci zwoje zdrowotne właściwości).

Korzystaj z mrożonych warzyw

Wspominałam, aby w diecie znalazły się różnorodne warzywa i owoce, ale co zrobić, kiedy zimą z ich dostępnością jest gorzej niż wiosną czy latem? 
Sięgaj wtedy po mrożonki – takie produkty zachowują większość swoich właściwości odżywczych. Możesz z nich korzystać przez cały rok i błyskawicznie przyrządzić sycące i nietuczące potrawy.

Sięgnij do „domowej apteczki”

Gdy już dopadnie Cię przeziębienie postaw na naturalne antybiotyki. Syrop z czarnego bzu, miód, czosnek, cebula – to specyfiki, po które sięgały już nasz babcie, a one przecież najlepiej wiedziały co dla nas dobre 😊. Doskonale działa też kłącze imbiru, ma właściwości przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Właściwości antybiotyczne ma również miód.

Suplementacja witaminą D

Być może nie zdajesz sobie sprawy, że niedobór witaminy D może przyczynić się do osłabienia układu odpornościowego, a także zmęczenia. 
Od września do kwietnia wszyscy w Polsce powinni przyjmować witaminę D w dawce 500 j.m (uwaga: prawidłowa dawka powinna być skonsultowana z lekarzem, może różnić się ze względu na wiek, płeć, stan fizjologiczny, przebyte choroby, itd.). 
Oprócz suplementacji należy starać się jeść pokarmy bogate w witaminę D, na przykład tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, czerwone mięso, żółtka jaj.

Ruszaj się!

Niech gorsza pogoda, czy niższa temperatura nie zatrzyma Cię w domu (przed telewizorem i paczką słonych przekąsek do schrupania), bo to właśnie dzięki codziennym spacerom „w każdą pogodę” wzmacniamy nasz system immunologiczny. Spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu – wzmocnisz system odpornościowy, ale również poprawisz sobie nastrój 😃

Wyśpij się

Podczas snu Twój układ odpornościowy ma dużo mniej pracy i dzięki temu może skutecznie się regenerować. Zadbaj więc o zdrowy i odpowiednio długi sen.

Po to nie sięgaj!

Nie spożywaj żywności wysokoprzetworzonej (np. zupy instant czy inne dania w proszku) i potraw typu fast food. Zrezygnuj ze słonych przekąsek typu chipsy czy słone orzeszki. Podobnie rzecz ma się z napojami gazowanymi i słodzonymi, które dodatkowo o tej porze roku wychładzają organizm.

 

 Przygotowania organizmu najlepiej zacząć jak najwcześniej, aby nie dać się zaskoczyć zimie (jak drogowcy co roku 😂🙈 ) i cieszyć się śnieżnobiałą aurą (mam nadzieję!). Powodzenia 😘

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

 

 

1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *