Chipsy z jarmużu


Jarmuż odkryłam już w dorosłym życiu, jakoś nie skrzyżowały się nam drogi w dzieciństwie. A szkoda, bo jarmuż to kopalnia składników odżywczych. Zaledwie jedna filiżanka jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a także witaminę A i K. To zielone warzywo jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu.  Jest silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby sercowe.

 

O zaletach jarmużu mogłabym pisać i pisać (może powstanie osobny post?), ale dziś przedstawię Wam jeden ze sposobów, w jaki można go wykorzystać. I jest to bardzo fajny i prosty sposób, bo zrobiłam z niego chipsy.

 

Tak! – chipsy z jarmużu smakują wyśmienicie i z powodzeniem mogą zastąpić te niezdrowe chipsy ze sklepu. Co ciekawe, moje dziecko również takie chipsy lubi, byłam zaskoczona kiedy zaczął się nimi zajadać, więc teraz co jakiś czas muszę napiec kilka porcji, bo synek się dopomina 😉  

Wypróbujcie mój przepis na te szybkie i pyszne chipsy z jarmużu i dajcie znać w komentarzu czy Wam też przypadły do gustu?

 

Chipsy z jarmużu 

Składniki: 

  • pęczek jarmużu (ok. 4 liści) 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • papryka chilli, wędzona lub słodka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki (wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia). Łodyżkę odrzucić.
  2. Pokroić liście na mniejsze kawałki. 
  3. Liście umieścić w misce, polać oliwą, doprawić solą oraz dowolnymi przyprawami i dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100-120ºC i piec około 6-8 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone! (spalone będą gorzkie) – w zależności od odmiany jarmużu i wielkości chipsów jarmuż może piec się kilka minut dłużej lub krócej.
  6. Tak samo upiec drugą turę liści, jeśli wszystkie nie zmieściły się na jednej blasze.

 

 

 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *