Chlebek jest bardzo sycący i pożywny, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach, do pracy, ale także dla dzieci po szkole czy zajęciach sportowych. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga dodatków, choć moja rodzina zajada go z lekką sałatką lub maczając w chłodnym i lekkim dipie jogurtowo ziołowym. Wypróbujcie sami z czym Wam najbardziej smakuje 🙂
Sycący chlebek z szynką i oliwkami
Składniki:
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 300 g szynki lub boczku
- 125 ml oliwy z oliwek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 150 g startego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Formę keksówkę posmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodawać jajka pojedynczo (po każdym wbiciu jajko wymieszać z mąką do wchłonięcia).
- Dodać oliwę i wino – wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Szynkę pokroić w kostkę, oliwki w cienkie plasterki, a parmezan zetrzeć na tarce. Wszystko połączyć z ciastem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać do formy.
- Piec przez ok. 30-40 minut do wyrośnięcia bochenka.
- Wyjąć z piekarnika i studzić w formie przez 15 minut, następnie wyjąć z keksówki i ułożyć na kratce.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”