Sycący chlebek z szynką i oliwkami


Chlebek jest bardzo sycący i pożywny, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.  Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach, do pracy, ale także dla dzieci po szkole czy zajęciach sportowych.  Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga dodatków, choć moja rodzina zajada go z lekką sałatką lub maczając w chłodnym i lekkim dipie jogurtowo ziołowym. Wypróbujcie sami z czym Wam najbardziej smakuje 🙂

 

Sycący chlebek z szynką i oliwkami

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 300 g szynki lub boczku
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
  2. Formę keksówkę posmarować masłem.
  3. W misce wymieszać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodawać jajka pojedynczo (po każdym wbiciu jajko wymieszać z mąką do wchłonięcia).
  4. Dodać oliwę i wino  – wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  5. Szynkę pokroić w kostkę, oliwki w cienkie plasterki, a parmezan zetrzeć na tarce. Wszystko połączyć z ciastem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać do formy.
  6. Piec przez ok. 30-40 minut do wyrośnięcia bochenka.
  7. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie przez 15 minut, następnie wyjąć z keksówki i ułożyć na kratce.
  8. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK

„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”


 

 

*************************************************************************

 

6