Czy można zapobiegać alergiom u dziecka stosując podczas ciąży odpowiednią dietę?
Tak, najnowsze badania sugerują, że to, co je kobieta w ciąży, jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o tym, czy Twoje dziecko będzie miało alergię. To już wtedy programuje się jego układ odpornościowy, więc jest to niezbędny czas, aby skupić się na układzie immunologicznym dziecka.
Aby zmniejszyć ryzyko alergii u dziecka, wypróbuj moje 4 wskazówki dietetyczne:
Numer 1: Regularnie włączaj do swojej diety podczas ciąży typowe alergeny
Wystawiając dziecko na działanie typowych alergenów, jest bardziej prawdopodobne, że zbudują one silną obronę przed tymi alergenami. Staraj się uwzględniać powszechne alergeny co najmniej dwa razy w tygodniu.
8 najczęstszych alergenów to orzeszki ziemne, inne orzechy (które zawierają inne białko niż orzeszki ziemne), mleko krowie, pszenica, ryby, owoce morza, soja i jajka.
Jeśli Ty lub Twój partner macie w rodzinie inną alergię pokarmową (i osobiście nie jesteście uczuleni), radzę uwzględnić również ten alergen w diecie.
Numer 2: Dostarczaj odpowiednią dawkę witaminy D
Badacze zauważyli, że kobiety mieszkające na obszarach o mniejszym nasłonecznieniu częściej rodziły dziecko z alergią pokarmową. Najnowsze badania wykazują, że kobiety, które suplementowały witaminę D, miały wyższy poziom komórek ochronnych zwanych mediatorami odporności. Uwaga – kobiety, które miały wysoki poziom witaminy D w czasie ciąży, również rodziły dzieci z wyższym ryzykiem alergii pokarmowych, więc nie chodzi tylko o uzupełnienie niedoborów czy nadmiernej podaży, ale o uzyskanie odpowiedniej ilości do Twoich potrzeb.
Numer 3: Omega-3
Dieta bogata w dobre kwasy tłuszczowe omega-3 jest kojarzona z lepszą odpornością i zmniejszonymi wskaźnikami alergii. Ryba jest jednym z najlepszych źródeł omega-3, a także częstym alergenem, dlatego to doskonały wybór dla kobiety w ciąży.
Numer 4: Zadbaj o mikroflorę jelitową
Nasza mikroflora jelitowa jest przekazywana dziecku i odgrywa ważną rolę w odporności. Prebiotyki to żywność, która pomaga w rozwoju naszych dobrych bakterii jelitowych, dlatego ważne jest, aby uwzględnić ich dużą ilość w diecie (np. czosnek, banany, migdały).