Powoli zbliża się jesień, a wraz z nią przemijają letnie owoce. Czas zatem wykorzystać te, które pojawiają się teraz na straganach czy sklepowych półkach. One też kuszą feerią smaków i kolorów oraz przystępną ceną 🙂 Do nich z pewnością należą figi – właśnie teraz są najtańsze, dodatkowo mają delikatny smak i piękny kolor, pasują do wielu dań – zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Można też zjadać na surowo.
Tarta z figami
Składniki:
Kruche ciasto (spód)
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 20 g mielonych migdałów
- 120 g masła, zimnego
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 250 g mascarpone lub niesolonej ricotty
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
Do dekoracji: ok. 6 średnich fig
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło, i wszystko posiekać tak, aby powstały okruchy. Następnie dodać cukier, sól oraz jajko i szybko zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tart – średnica formy 25 cm. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, wyłożyć na jego wierzch papier do pieczenia, a następnie obciążyć je (np. wysypać na papier ryż, fasolę albo specjalne kulki ceramiczne) i wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut lub do lekkiego zrumienienia spodu. Wyjąć i jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.
Przygotowanie nadzienia: W misie miksera umieścić mascarpone, cukier oraz jajko i zmiksować do połączenia i do zlikwidowania grudek, na koniec dodać śmietanę kremówkę, skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować. Gotową masę przelać na podpieczony gorący spód od tarty. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut (sprawdzić czy wierzch nadzienia jest ścięty). Wyjąć, wystudzić. Udekorować świeżymi figami pokrojonymi w plastry (uwaga: jeśli tarta będzie podawana od razu to polecam figi wyłożyć na ciasto jeszcze na kilka minut przed końcem pieczenia, aby też delikatnie się przypiekły). Można polać miodem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”