Ta aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem jest niezwykle pyszna i lekka, doskonale nadaje się dla osób będących na diecie oraz dla małych dzieci, może też posłużyć jako przystawka na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. A poza tym szalenie elegancko wygląda na talerzu 🙂
Ja zajadam się nią zimą, kiedy potrzebuję rozgrzania, ale z powodzeniem robię ją również wiosną z soczystej karotki – jest wtedy bardziej delikatna. Za każdym razem jednak urzeka cudowną słodyczą, przełamaną wyrazistymi dodatkami. Spróbujcie sami! 🙂
Zupa krem z marchewki i pomarańczy z grzankami
Składniki:
- 500 g marchewki
- 1 mała cebula
- 1 średnia pomarańcza
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego bądź mięsnego
- kilka kromek chleba żytniego
- 1 łyżka masła
- 1 + 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść natki pietruszki, koperku lub kolendry
- szczypta curry i imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę i dodać masło, posiekać cebulę w drobną kostkę i zeszklić.
2. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Dodać do cebuli i chwilę razem przesmażyć.
3. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce – jak najdrobniejsze oczka i dodatkowo posiekać. Do garnka z podsmażoną marchewką i cebulą dodać sok z całej pomarańczy oraz startą skórkę z pomarańczy i wymieszać.
4. Całość zalać bulionem lub wodą.
5. Gotować aż marchew będzie miękka (ok. 15 minut).
6. Kiedy marchew zmięknie zawartość garnka zmiksować. Doprawić do smaku curry, imbirem, solą i pieprzem i jeszcze chwilkę podgotować na małym ogniu. Odstawić.
7. Aby przygotować grzanki należy rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, dodać chleb pokrojony w kosteczkę i smażyć, aż kawałki będą chrupiące.
8. Zupę krem przelać do talerza, wyłożyć na wierzch grzanki i posypać ulubioną zieleniną.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”