Rozgrzewająca tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym


Za oknem zimowa aura i dlatego postanowiłam przygotować tajską zupę, która rozgrzeje nawet największych zmarzluchów, takich jak ja 🙂  Zupa jest pikantna, urzeka bogactwem egzotycznych smaków, przenosząc nas w odległe, a przede wszystkim ciepłe klimaty rajskich wysp. Do tego pożywna, podkręcająca metabolizm i dodająca energii – czego chcieć więcej?! 🙂 

Potrawę przygotujesz bardzo szybko, jest prosta a składniki są łatwo dostępne, a przede wszystkim smakuje obłędnie, więc zapraszam w kulinarną podróż do egzotycznych zakątków świata. 

 

 

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym 

 

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ok. 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (można też użyć wody)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szalotka
  • łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • szczypta kurkumy
  • łyżka soku z limonki bądź cytryny
  • kilka suszonych grzybów MUN
  • łodyga trawy cytrynowej (może być suszona lub w formie pasty)
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy w oliwek

 

Przygotowanie:

  1. Grzyby MUN przygotować według przepisu na opakowaniu. Najczęściej należy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić, oczyścić. Następnie gotować przez ok. 10 min., odcedzić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekane chilli, szalotkę i czosnek. Podsmażyć.  Zalać gorącym bulionem (lub wodą),  dodać mleczko kokosowe, pokrojonego w paski kurczaka, przygotowane grzyby, sos rybny,  sok z limonki, kurkumę i trawę cytrynową*.
  3. Całość gotować ok. 15 – 20 minut.  Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozlać do miseczek i udekorować świeżą kolendrą.

* Ja najczęściej używam całej łodygi (nie szatkuję),  którą po ugotowaniu wyciągam z zupy, nie przepadam za zbyt mocnym aromatem trawy cytrynowej, a dodatkowo nie lubię jej tekstury w zupie kiedy jest w formie pokrojonej.

** Doskonale pasuje tutaj też imbir (wystarczy 3 cm kawałek), za którym ja niestety nie przepadam, dlatego jeśli lubicie dodajcie go w 2 etapie, przesmażając cienko pokrojonego w plasterki wraz z chilli, szalotką i czosnkiem.

 

Smacznego!

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK

„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”


 

 

************************************************************************

4