Domowe batony energetyczne to idealna alternatywa dla tych niezdrowych ze sklepu, które często poza energią dostarczają również duże ilości niekorzystnych tłuszczy, cukrów czy konserwantów. Te zrobione samodzielnie są doskonałą przekąską do szkoły, pracy, podczas treningu. Baton własnej roboty nie tylko da nam gwarancję najlepszego smaku i jakości, ale dostarczy dodatkowego zastrzyku energii, a dzieciom z powodzeniem zastąpi słodycze. Batony przygotujesz bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo możesz eksperymentować, dodając swoje ulubione składniki.
Domowe batony energetyczne
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka posiekanych ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, sezam, suszone śliwki, suszone morele, słonecznik, orzechy, migdały, itp)
- 6 jabłek startych na grubych oczkach
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie i na pół godziny odstawić. Piekarnik nagrzać do 180ºC ( z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do obręczy (rantów) i lekko docisnąć. Piec ok. 20 minut.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”