Guacamole z jajkiem i pomidorami


Guacamole to meksykański sos (salsa, dip, pasta) przyrządzany na bazie awokado, limonki i soli.  To podstawowe guacamole można dodatkowo modyfikować, dodając ulubione składniki, które mogą być różne w zależności od upodobań, receptury czy dania do jakiego chcemy go użyć, popularne dodatki to np. czosnek, pomidory, papryczka jalapeno, jajka, cebula, papryka, kolendra. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych, ale można je także zajadać ze słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce chrupiącego pieczywa. Meksykanie podają guacamole z chipsami kukurydzianymi – nachos.

Przygotowanie guacamole jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności czy nakładu czasu. Wystarczy widelec i miseczka (najlepiej szklane lub ceramiczne, a nie metalowe naczynie, ponieważ awokado w kontakcie z metalem sinieje i ciemnieje).

Istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole, zapraszam zatem do eksperymentowania i poszukiwania swojej ulubionej wersji 🙂

 

Guacamole z jajkiem i pomidorem 

 

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pomidora
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z wyciśniętej połowy limonki (może być cytryna)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Awokado umyć,  przeciąć na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza i skropić sokiem z limonki, dodać szczyptę soli i widelcem rozgnieść na jednolita masę (nie musi być gładka, ja lubię wyczuwać w niej większe cząstki).
  2. Dodać oliwę z oliwek i ponownie ugnieść.
  3. Dodać pozostałe składniki (czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka posiekane w kosteczkę, pomidora pokrojonego w drobną kosteczkę, poszatkowaną czerwoną cebulę)  i wszystko wymieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można posypać kolendrą lub pietruszką.
  5. Aby awokado nie sczerniało w kontakcie z powietrzem można włożyć do środka przygotowanej pasty pestkę awokado i przykryć naczynie szczelnie folią. Dzięki temu guacamole będzie wciąż miało wspaniały, zielony kolor.

 

Smacznego!

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK

„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”


 

 

*************************************************************************

 

6