Tarta z figami


Powoli zbliża się jesień, a wraz z nią przemijają letnie owoce. Czas zatem wykorzystać te, które pojawiają się teraz na straganach czy sklepowych półkach. One też kuszą feerią smaków i kolorów oraz przystępną ceną 🙂 Do nich z pewnością należą figi – właśnie teraz są najtańsze, dodatkowo mają delikatny smak i piękny kolor, pasują do wielu dań – zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Można też zjadać na surowo.

 

Tarta z figami

 

Składniki: 

Kruche ciasto (spód)

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g mielonych migdałów
  • 120 g masła, zimnego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 250 g mascarpone lub niesolonej ricotty
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z  1 cytryny

Do dekoracji:  ok. 6 średnich fig

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, i wszystko posiekać tak, aby powstały okruchy. Następnie dodać cukier, sól oraz jajko i szybko zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tart – średnica formy 25 cm.  Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, wyłożyć na jego wierzch papier do pieczenia, a następnie obciążyć je (np. wysypać na papier ryż, fasolę albo specjalne kulki ceramiczne) i wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na około 15 minut.  Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut lub do lekkiego zrumienienia spodu.  Wyjąć i jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.

Przygotowanie nadzienia:  W misie miksera umieścić mascarpone, cukier oraz jajko i zmiksować do połączenia i do zlikwidowania grudek, na koniec dodać śmietanę kremówkę, skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować. Gotową masę przelać na podpieczony gorący spód od tarty. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut (sprawdzić czy wierzch nadzienia jest ścięty). Wyjąć, wystudzić. Udekorować świeżymi figami pokrojonymi w plastry (uwaga: jeśli tarta będzie podawana od razu to polecam figi wyłożyć na ciasto jeszcze na kilka minut przed końcem pieczenia, aby też delikatnie się przypiekły). Można polać miodem. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego! 

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK

„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”


 

 

*************************************************************************

 

6