Za oknem zimowa aura i dlatego postanowiłam przygotować tajską zupę, która rozgrzeje nawet największych zmarzluchów, takich jak ja 🙂 Zupa jest pikantna, urzeka bogactwem egzotycznych smaków, przenosząc nas w odległe, a przede wszystkim ciepłe klimaty rajskich wysp. Do tego pożywna, podkręcająca metabolizm i dodająca energii – czego chcieć więcej?! 🙂
Potrawę przygotujesz bardzo szybko, jest prosta a składniki są łatwo dostępne, a przede wszystkim smakuje obłędnie, więc zapraszam w kulinarną podróż do egzotycznych zakątków świata.
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- ok. 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (można też użyć wody)
- 1 papryczka chilli
- 1 szalotka
- łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- szczypta kurkumy
- łyżka soku z limonki bądź cytryny
- kilka suszonych grzybów MUN
- łodyga trawy cytrynowej (może być suszona lub w formie pasty)
- sól, pieprz
- odrobina oliwy w oliwek
Przygotowanie:
- Grzyby MUN przygotować według przepisu na opakowaniu. Najczęściej należy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić, oczyścić. Następnie gotować przez ok. 10 min., odcedzić.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekane chilli, szalotkę i czosnek. Podsmażyć. Zalać gorącym bulionem (lub wodą), dodać mleczko kokosowe, pokrojonego w paski kurczaka, przygotowane grzyby, sos rybny, sok z limonki, kurkumę i trawę cytrynową*.
- Całość gotować ok. 15 – 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rozlać do miseczek i udekorować świeżą kolendrą.
* Ja najczęściej używam całej łodygi (nie szatkuję), którą po ugotowaniu wyciągam z zupy, nie przepadam za zbyt mocnym aromatem trawy cytrynowej, a dodatkowo nie lubię jej tekstury w zupie kiedy jest w formie pokrojonej.
** Doskonale pasuje tutaj też imbir (wystarczy 3 cm kawałek), za którym ja niestety nie przepadam, dlatego jeśli lubicie dodajcie go w 2 etapie, przesmażając cienko pokrojonego w plasterki wraz z chilli, szalotką i czosnkiem.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”