Nasiona chia (czyli szałwii hiszpańskiej) zyskały niesamowitą popularność, są zaliczane do produktów z kategorii superfood (ten temat poruszałam tutaj), czyli tzw. super żywności, a to ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości.
Z nasion chia przyrządza się najczęściej lekkie desery i puddingi – idealne dla zabieganych osób, bo ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy zalać nasiona szałwii hiszpańskiej płynem (najlepiej mlekiem roślinnym, np. kokosowym) i wstawić do lodówki najkorzystniej na całą noc (nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące – gdy nasiąkają otrzymujemy gęstą konsystencję puddingu). Reszta to już kwestia dodatków – ulubione owoce, przyprawy itp.
Dziś proponuję Wam pudding chia z malinowo – kokosową nutką okraszoną słodyczą borówek. Deser robi się praktycznie sam, więc małym kosztem uzyskujecie bardzo pożywną, zdrową a przede wszystkim cudownie pyszną przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek 🙂
Sam pudding można przechowywać przez parę dni w lodówce. Dlatego warto zrobić go więcej i mieć pod ręką, gdy złapie Cię głód.
Malinowo – kokosowy pudding chia z borówkami
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- garść świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie do posłodzenia)
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe przelać do miski i wymieszać. Dodać maliny i zmiksować. Można dodać miód jeśli chcemy, by masa była słodsza.
- Do powstałego musu malinowo – kokosowego wsypujemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
- Po wyjęciu przekładamy do szklanek, pucharków lub słoiczków i dekorujemy wierzch ulubionymi świeżymi owocami, np. borówkami.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************