Tosty, zupki chińskie, fast food, kawa i papieros na śniadanie, kanapka z keczupem, a czasem parówki gotowane w czajniku ;-). To typowa dieta studenta, prawda? Ale wcale nie musi taka być. Można jeść zdrowo będąc studentem, i co lepsze, mieszcząc się w skromnym (niejednokrotnie) budżecie, bo zdrowe odżywanie wcale nie musi być drogie. Wystarczy trochę kreatywności, umiejętności planowania i systematyczności, a pożywne posiłki staną się normą bez czyszczenia konta bankowego 😉
Poniżej kilka rad, których zastosowanie pozwoli na wprowadzenie jakości, równowagi i zbilansowania do diety, co przełoży się na lepszą koncentrację i lepsze wyniki na uczelni 🙂
Planuj posiłki
To wymaga trochę wprawy, ale warto. Poświęć chwilę raz w tygodniu na zaplanowanie posiłków na cały tydzień i zrobienie listy zakupów, pozwoli Ci to utrzymać budżet w ryzach. Dodatkowo możesz porównać ceny wybranych produktów w różnych sklepach, dzięki czemu uzyskasz lepszą jakość w niższej cenie. Planując z góry zdrowe i smaczne posiłki zmniejszasz ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski w ciągu tygodnia. Gdy już będziesz miał gotowy plan i listę zakupów upewnij się, że nie jesteś głodny przed wyjściem do sklepu, abyś mógł spokojnie trzymać się listy i budżetu 🙂
Kupuj sezonowo
Koszty zakupu świeżych produktów są znacznie mniejsze, gdy kupujesz je w sezonie. Producenci nie muszą wysyłać owoców i warzyw z innych części świata, co zmniejsza koszty. Znajdź produkty, na które akurat jest sezon, przez co są o wiele tańsze, i zaplanuj posiłki na bazie tego, co znajdziesz. Korzyścią płynącą z zakupu świeżych produktów jest ich najwyższa wartość odżywcza!
Kupuj lokalnie
Korzystanie z lokalnych, niezależnych sklepów czy małych gospodarstw, może przynieść korzyści społeczności i otoczeniu, a także portfelowi! Rynki i lokalne sklepy często pozwalają zaoszczędzić pieniądze w porównaniu do większych sklepów i można odkryć smaczne oraz wysokiej jakości produkty, które nie są dostępne w supermarkecie.
Wybieraj mądrze gotowe produkty
Nie musisz ograniczać zakupów do świeżych składników. Produkty mrożone i te z puszki mogą być niedrogą, ale wciąż zdrową opcją. Przykładem może być koncentrat pomidorowy, który zawiera więcej likopenu niż świeży owoc. Fasola z puszki to świetny sposób na dodanie białka do diety bez konieczności kupowania drogiego mięsa. Możesz też w sezonie zakupić świeże warzywa czy owoce i zamrozić je, utrzymają w ten sposób składniki odżywcze, które dostarczysz organizmowi poza sezonem. Pamiętaj jednak, aby dokładnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają cukru i soli. Mrożone i konserwowe warzywa są świetnym dodatkiem do prostych posiłków i można je przechowywać znacznie dłużej, przy zachowaniu tych samych korzyści zdrowotnych, co świeże produkty.
Spakuj sobie lunch
Jedzenie na mieście może być zabójcze dla Twojego portfela, zwłaszcza jeśli robisz to regularnie. Sposobem jest przyrządzanie sobie lunchu, przekąsek, napojów w domu i zabieranie ich ze sobą na uczelnię. To o wiele tańsza i zdrowsza alternatywa. Wymaga to planowania, ale pod koniec miesiąca Twoje konto w banku nie będzie świecić pustkami 🙂
Jedzenie poza domem
Oczywiście nie musisz od razu zostawać pustelnikiem i siedzieć w domu, aby gotować w każdą noc zdrowe posiłki na dzień następny. Pamiętaj jednak, aby jadając poza domem kierować się zdrowymi wyborami, zamiast dań smażonych wybieraj te pieczone lub grillowane, zaoszczędzisz sporo kalorii. Warto również zwrócić uwagę na sosy i dressingi, które mogą obfitować w niepożądane tłuszcze i cukry. Większość porcji w restauracjach jest sporych rozmiarów, więc nie zmuszaj się do zjedzenia wszystkiego, poproś o zapakowanie i wykorzystaj następnego dnia. Oczywiście zaoszczędzisz dużo więcej, gotując w domu, ale jedzenie poza domem wcale nie musi oznaczać odstępstwa od obranych zdrowych nawyków żywieniowych.
Szukaj ofert i zniżek
Zwróć uwagę na oferty w supermarketach i restauracjach. Wiele supermarketów oferuje bezpłatną dostawę, więc zaopatrz się w suche produkty, takie jak zboża, orzechy. Najlepiej kupuj hurtowo – wychodzi taniej niż za pojedynczy produkt. Wiele zniżek na jedzenie można znaleźć na stronach internetowych typu Groupon. Ale bądź czujny i używaj tych promocji rozsądnie, ponieważ wiele z tych ofert dotyczy niezdrowego, przetworzonego jedzenia. Oddziel dobre jakościowo produkty od śmieciowych i wybierz zdrową żywność, z której na pewno skorzystasz.
Gotuj duże porcje i używaj resztek
Gotowanie dużych posiłków może zaoszczędzić czas i pieniądze. Pozostałe resztki można wykorzystać w innym przepisie lub zamrozić w porcjach, które można wykorzystać później. Resztki są doskonałe do gulaszu, sałatek, tortilli, itp. Taki recykling żywności okazuje się szczególnie istotny dla dbających o budżet.
Nie kupuj śmieciowego jedzenia
Wyrzuć śmieciowe jedzenie ze swojej diety. Byłbyś zdziwiony tym, ile możesz płacić za napoje gazowane, krakersy, ciasteczka, paczkowane, gotowe posiłki i przetworzoną żywność. Pomijając już fakt, że produkty te oferują niską wartość odżywczą i często są naszpikowane niezdrowymi dla naszego zdrowia składnikami, są też bardzo drogie. Zatem rezygnując z przetworzonych i niezdrowych produktów możesz tę część swojego budżetu przenieść na żywność zdrową i wysokiej jakości.
Wymień mięso na inne źródła białka
Zmniejszenie ilości spożywanego mięsa (zwłaszcza czerwonego) może być dobrym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy i poprawę zdrowia. Spróbuj kilka dni w tygodniu zastąpić mięso innym źródłem białka, takim jak rośliny strączkowe, fasola, jaja lub konserwy rybne. Wszystkie są niedrogie, pożywne i łatwe do przygotowania. Większość z nich ma również długą żywotność, a więc mniej prawdopodobne, że szybko się popsują.
Wyhoduj swoja własną żywność
Jeśli możesz, to świetny pomysł, aby uprawiać własne produkty. Nasiona są bardzo tanie. Wystarczy trochę czasu oraz minimalny wysiłek i już możesz się cieszyć z własnych ziół, kapusty, pomidorów, cebuli, papryki i wielu innych pysznych i pożywnych plonów. Posiadanie ciągłej dostawy świeżych produktów w domu oszczędza Ci pieniądze. Żywność domowej produkcji smakuje o niebo lepiej niż zakupione w sklepie odpowiedniki, a do tego będzie bezpieczna i masz gwarancję, że jest zebrana w szczycie dojrzałości.
Jak widać nie musisz napadać na bank, aby dobrze się odżywiać. Przedstawiłam tylko kilka sposobów na to, aby zdrowo jeść nawet przy bardzo napiętym budżecie. Wystarczy m.in. dobrze zaplanować posiłki, częściej gotować w domu i dokonywać inteligentnych wyborów w sklepie. Pamiętaj również, ze śmieciowe jedzenie kosztuje Cię w ogólnym rozrachunku nie tylko więcej pieniędzy, ale i zdrowia. A jedyne na czym nie można oszczędzać to właśnie zdrowie! Życzę zatem wszystkim studentom kolorowych i zdrowych posiłków, aby w portfelu pod koniec miesiąca zostało coś więcej niż wiatr, a w nauce samych sukcesów! 🙂
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”