Zupa krem z końcówek szparagów

„Dietetyczka alarmuje! NIE ZRÓB TEGO BŁĘDU I NIE WYRZUCAJ!”- tak brzmiałby tytuł tego przepisu na portalach 😅 Mam dla Was przepis wpisujący się w popularną filozofię #zerowaste Przepis na zupę krem z końcówek szparagów - jak już pisałam - nie popełnij tego błędu i nie wyrzucaj, brzydkie końcówki są pyszne!

Przepis na zupę krem z końcówek szparagów

Składniki: 

  • Końcówki z 1 pęczka zielonych szparagów
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół szklanki groszku – ok. 150 g (z puszki lub mrożony)
  • 2 średnie lub 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • Sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1.  W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Oderwane końcówki szparagów pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka z cebulą.
  4. Zalać lekko osoloną wodą lub bulionem i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną – ok. 20-30 minut.
  5. Pod koniec gotowania dorzucić zielony groszek.
  6. Ugotowaną zupę zblendować na gładki krem a następnie zmiksowaną masę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się szparagowych „nitek”. (Przetarcie masy jest ważne, na sitku zostaną twarde, łykowate włókna, które wyrzucamy).
  7. Zupę krem doprawić solą i pieprzem.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. grzankami i startym parmezanem.

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *