„Dietetyczka alarmuje! NIE ZRÓB TEGO BŁĘDU I NIE WYRZUCAJ!”- tak brzmiałby tytuł tego przepisu na portalach 😅
Mam dla Was przepis wpisujący się w popularną filozofię #zerowaste
Przepis na zupę krem z końcówek szparagów - jak już pisałam - nie popełnij tego błędu i nie wyrzucaj, brzydkie końcówki są pyszne!
Przepis na zupę krem z końcówek szparagów
Składniki:
Końcówki z 1 pęczka zielonych szparagów
500 ml wody lub bulionu
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Pół szklanki groszku – ok. 150 g (z puszki lub mrożony)
2 średnie lub 1 duży ziemniak
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę.
Oderwane końcówki szparagów pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka z cebulą.
Zalać lekko osoloną wodą lub bulionem i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną – ok. 20-30 minut.
Pod koniec gotowania dorzucić zielony groszek.
Ugotowaną zupę zblendować na gładki krem a następnie zmiksowaną masę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się szparagowych „nitek”. (Przetarcie masy jest ważne, na sitku zostaną twarde, łykowate włókna, które wyrzucamy).
Zupę krem doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. grzankami i startym parmezanem.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?