Zupa botwinka

Zupa botwinka – to ona zwiastuje dla mnie wiosnę i nie wyobrażam sobie bez niej zaczynać sezonu na nowalijki. Można zrobić ją na wiele sposobów, także w formie chłodnika czy zupy kremu, ale ja przygotowuję ją w tradycyjny sposób, na ciepło, z kawałkami buraczków i ziemniaków, obowiązkowo z dodatkiem jajka na twardo. 

Pięknie pachnie (uwaga na sąsiadów – mogą wpraszać się na poczęstunek, zwabieni kuszącymi aromatami roznoszącymi się zza Waszych drzwi ;-)). 

Tej zupy zjadam zawsze kilka porcji, najlepiej na tarasie, balkonie, w ogrodzie, rozkoszując się jej wiosennym aromatem wśród promieni słońca i budzącej się do życia przyrody.

 

 

Zupa botwinka

 

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 pęczki botwinki z większymi bulwami
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki lub kwaśnej śmietany 18%, lub 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 2 jajka na twardo (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyć (zwłaszcza liście).
  2. Odciąć liście botwinki od buraczków. Liście posiekać na desce, razem z łodyżkami, buraczki obrać i pokroić w kostkę. 
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, aż będą już prawie miękkie (gotuję ziemniaki osobno, a nie w zupie, bo wtedy mam pewność, że nie będą ani za twarde, ani nie rozpadną się w zupie).
  4. Zagotować bulion i dodać pokrojone buraczki. 
  5. W połowie gotowania (kiedy buraczki już zmiękną) dodać posiekane łodyżki i liście botwinki. 
  6. Na koniec dodać ugotowane ziemniaki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
  7. Dodać sok z cytryny lub ocet.
  8. Na koniec wlać śmietankę kremówkę lub zabielić zupę kwaśną śmietaną (kwaśną śmietanę należy zahartować: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie – tak przygotowaną śmietanę rozprowadzić w garnku z zupą), można też już na talerzu dodać kleks gęstego jogurtu lub śmietany. 
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Botwinkę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Można posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *