Tarta ze szpinakiem, cukinią, brokułami, pieczarkami i pomidorkami


Majówka w pełni, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na grillowanie. Oczywiście standardem jest wtedy kiełbaska czy karkówka z grilla, ale przydałoby się coś do tego, a jeszcze lepiej  – coś warzywnego! 

Idealnym pomysłem jest wytrawna tarta warzywna, świetna na ciepło, ale można ją również przygotować wcześniej i spożywać na zimno. Nie wymaga od nas wybitnych zdolności kulinarnych, można eksperymentować z farszem i dodawać swoje ulubione składniki – wystarczy kruchy spód i dodatki, co daje nam nieskończenie wiele pysznych możliwości, wszystko zależy od naszej fantazji 🙂

 

 

Tarta ze szpinakiem, cukinią, brokułami, pieczarkami i pomidorkami

 

 

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 75 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

na nadzienie: (dowolne warzywa)

  • pół cukinii
  • szklanka różyczek brokułu
  • 200 g pieczarek
  • kilka pomidorków cherry 
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • ulubione zioła suszone lub świeże
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem.
  2. Połączyć z solą i wodą. Szybko wyrobić.
  3. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii – wtedy nie klei się do wałka) i wyłożyć nim foremkę (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm). 
  5. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. wysypać na folię suchy groch lub ryż, wyrównać, docisnąć.
  6. Piec w temp. 190ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i dopiec kolejne 5-10 minut. 
  7. Upieczone ciasto lekko przestudzić przed nałożeniem nadzienia. 

Nadzienie:

  1. Pieczarki (można z cebulką), cukinię i szpinak podsmażyć krótko na oliwie. 
  2. Brokuły krótko podgotować w wodzie albo na parze – aby delikatnie zmiękły. 
  3. Warzywny farsz doprawić solą i pieprzem. 
  4. Podsmażone warzywa wyłożyć na dno przestudzonej tarty. 
  5. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ulubione poszatkowane świeże (lub suszone) zioła, doprawić solą i pieprzem.
  6. Uzyskaną masą jajeczną delikatnie zalać spód ciasta, na którym ułożone są warzywa. 
  7. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C  i piec kolejne 20 minut. 
  8. Podczas zapiekania, gdy masa jajeczne lekko się zetnie, ułożyć na niej pokrojone w plastry pomidorki.
  9. Pod koniec pieczenia całość można posypać wierzch startym żółtym serem. 

 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *