Majówka w pełni, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na grillowanie. Oczywiście standardem jest wtedy kiełbaska czy karkówka z grilla, ale przydałoby się coś do tego, a jeszcze lepiej – coś warzywnego!
Idealnym pomysłem jest wytrawna tarta warzywna, świetna na ciepło, ale można ją również przygotować wcześniej i spożywać na zimno. Nie wymaga od nas wybitnych zdolności kulinarnych, można eksperymentować z farszem i dodawać swoje ulubione składniki – wystarczy kruchy spód i dodatki, co daje nam nieskończenie wiele pysznych możliwości, wszystko zależy od naszej fantazji 🙂
Tarta ze szpinakiem, cukinią, brokułami, pieczarkami i pomidorkami
Składniki:
na ciasto:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 125 g schłodzonego masła
- 75 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
na nadzienie: (dowolne warzywa)
- pół cukinii
- szklanka różyczek brokułu
- 200 g pieczarek
- kilka pomidorków cherry
- 200 g śmietany 18%
- 3 jajka
- ulubione zioła suszone lub świeże
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem.
- Połączyć z solą i wodą. Szybko wyrobić.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii – wtedy nie klei się do wałka) i wyłożyć nim foremkę (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm).
- Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. wysypać na folię suchy groch lub ryż, wyrównać, docisnąć.
- Piec w temp. 190ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i dopiec kolejne 5-10 minut.
- Upieczone ciasto lekko przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Nadzienie:
- Pieczarki (można z cebulką), cukinię i szpinak podsmażyć krótko na oliwie.
- Brokuły krótko podgotować w wodzie albo na parze – aby delikatnie zmiękły.
- Warzywny farsz doprawić solą i pieprzem.
- Podsmażone warzywa wyłożyć na dno przestudzonej tarty.
- Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ulubione poszatkowane świeże (lub suszone) zioła, doprawić solą i pieprzem.
- Uzyskaną masą jajeczną delikatnie zalać spód ciasta, na którym ułożone są warzywa.
- Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20 minut.
- Podczas zapiekania, gdy masa jajeczne lekko się zetnie, ułożyć na niej pokrojone w plastry pomidorki.
- Pod koniec pieczenia całość można posypać wierzch startym żółtym serem.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!
************