Szparagi z jajkiem w koszulce i kaszą jaglaną


Idealne danie na leniwe popołudnie albo szybki obiad, kiedy czas na gotowanie skurczony do minimum. Szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wyrafinowanych smaków. Sezon na szparagi jest krótki, więc korzystajcie i łapcie przepisy 🙂 A jak już je wykorzystacie w swojej kuchni to podeślijcie zdjęcia swoich potraw, ciekawa jestem jak pięknie Wam wyszły! 🙂

 

 

 Szparagi z jajkiem w koszulce i kaszą jaglaną

 

Składniki: 

  • szparagi zielone (na 1 porcje ok. 250 g)
  • 1 jajko ( w temperaturze pokojowej)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki octu
  • opcjonalnie – parmezan i szafran 

Przygotowanie: 

  1. Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając szczyptę posiekanego szafranu. 
  2. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować na parze do miękkości lub w lekko osolonej wodzie (około 3 minuty)*
  3. Zagotować 1 litr wody, dodać 2 łyżki octu. 
  4. Jajko wbić do małej miseczki.
  5. Wodę zamieszać łyżką w taki sposób, aby powstał na środku wir. 
  6. Jajko delikatnie wlać w środek wiru. Zmniejszyć ogień, by woda delikatnie bulgotała. Gotować około 3 minut.  Po tym czasie jajko delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. 
  7. Na ciepłym talerzu ułożyć szparagi (można skropić oliwą z oliwek i posypać płatami świeżo startego parmezanu), na nie wyłożyć jajko w koszulce, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną z szafranem. 

 

*Uwaga: szparagi łatwo przegotować, po wyjęciu z wody i odcedzeniu jeszcze przez chwilę”dochodzą”, nabierając miękkości, dlatego  należy odpowiednio krótko je gotować, aby nie były łykowate ani włókniste, ale chrupiące, jędrne (al dente) i zachowały swój piękny kolor. 

 

 

Smacznego!

 

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić pysznych przepisów i wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku! Zapraszam! 

 

4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *