Smażone małże św. Jakuba, czyli popularne przegrzebki
W poprzednim wpisie tutajzadałam Wam pytanie czy można zapobiegać alergiom u dziecka stosując podczas ciąży odpowiednią dietę?
Odpowiedź brzmiała – TAK! Najnowsze badania sugerują, że to, co je kobieta w ciąży, jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o tym, czy Twoje dziecko będzie miało alergię. To już wtedy programuje się jego układ odpornościowy, więc jest to niezbędny czas, aby skupić się na układzie immunologicznym dziecka.
A żeby zmniejszyć ryzyko alergii u dziecka, podałam Wam 4 wskazówki dietetyczne, wśród nich była ta: „Regularnie włączaj do swojej podczas ciąży typowe alergeny”.
Wystawiając dziecko na działanie typowych alergenów, jest bardziej prawdopodobne, że zbudują one silną obronę przed tymi alergenami. Staraj się uwzględniać powszechne alergeny, co najmniej dwa razy w tygodniu.
8 najczęstszych alergenów to orzeszki ziemne, inne orzechy (które zawierają inne białko niż orzeszki ziemne), mleko krowie, pszenica, ryby, owoce morza, soja i jajka.
OWOCE MORZA należą do grona 8 najczęstszych alergenów, a skoro moja rada brzmi, że należy je regularnie włączać do diety, to spieszę z przepisem na pyszną przystawkę jak z najlepszych restauracji – małże św. Jakuba, czyli popularne przegrzebki 😋
Przepis na smażone małże św. Jakuba (przegrzebki)
Składniki:
przegrzebki (ok. 5 -10 sztuk)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki zimnego masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
100 ml białego, wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
do podania: świeża bagietka (najlepiej chrupiąca, opiekana w piekarniku)
Przygotowanie:
Najlepiej, aby wszystkie składniki były przygotowane przed rozpoczęciem smażenia, czyli (małże wyjmujemy z lodówki, co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej, obieramy i siekamy drobno szalotkę oraz czosnek, myjemy i siekamy natkę pietruszki, odmierzamy wino, masło, sól i pieprz).
Na patelni mocno rozgrzewamy dwie łyżki oliwy wraz z dwoma łyżkami masła. Układamy przegrzebki na patelni (po położeniu na patelni nie ruszamy ich, aby się skarmelizowały na wierzchu) i smażymy przez 1 do 1,5 minuty, po czym szybko je obracamy i smażymy kolejne 1 do 1,5 minuty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek. Mieszamy przez chwilę i wlewamy białe wino, zbieramy wszystkie smaki z dna mieszając. Po odparowaniu wina (około minuty gotowania) zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wrzucamy (pokrojone w kostkę) pozostałe dwie łyżkizimnego masła. Energicznie mieszamy, aby masło stworzyło z winem zawiesisty sos. Dodajemy pietruszkę.
Przegrzebki wykładamy na talerzyk, polewamy obficie sosem. Najlepiej smakują z chrupiąca bagietką.
Smacznego!
***
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?