Twój układ odpornościowy jest osłabiony podczas ciąży, więc musisz szczególnie uważać na wszystko, co może powodować choroby przenoszone przez żywność.
Miękkie sery mogą zawierać bakterie (listeria monocytogenes), które wywołują chorobę zwaną listeriozą. Choroba jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu i infekcji płodu.
Z tego powodu feta, kozi ser, brie, camembert, mozarella i inne miękkie sery są zwykle uważane za zakazane w czasie ciąży 🚫
Ale to nie jest do końca tak jednoznaczny zakaz… jeśli chciałabyś cieszyć się brie zapiekanym na grillu czy fetą w sałatce greckiej to jest na to sposób!
🏷Zwróć uwagę na etykiety, które wyraźnie informują, że ser został „wyprodukowany z mleka pasteryzowanego” lub że jest „serem pasteryzowanym”. Takie sery są uważane za bezpieczne w ciąży. ✅
Aby zyskać dodatkową ochronę, możesz taki ser podgrzać.
Najważniejsze jest jednak, abyś w ciąży podejmowała decyzje, z którymi czujesz się w 100% komfortowo. Jeśli jedzenie pasteryzowanego miękkiego sera nadal budzi Twój niepokój, nie sięgaj po niego do momentu, kiedy Twój skarb znajdzie się w Twoich ramionach.