Wytrawne ptysie z brokułami


Ptysie kojarzą się przede wszystkim ze słodkim kremem i cukrem pudrem. A ja dziś proponuję wersję wytrawną.

Ptysie są lekkie, smaczne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, jednym słowem – idealna przekąska. Do tego świetnie wyglądają na stole – warto przygotować je na zbliżające się święta wielkanocne. Może nawet grymaszące pociechy się skuszą 😉

 

Wytrawne ptysie z brokułami 

 

Składniki: 

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml (pól szklanki) wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • brokuł
  • 200 g kremowego serka typu philadelphia
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera parmezan lub innego twardego i wyrazistego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, gdy masło się rozpuści a woda wrze wsypać całą mąką i zmniejszyć od razu ogień. Energicznie mieszać, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy masa stanie się jednolita, lśniąca i wyraźnie odstaje od ścianek. Zdjąć z kuchenki i przestudzić.
  2. Do przestudzonego ciasta wbić jedno jajko i zmiksować na jednolitą masę. Następnie wbić drugie i również dobrze zmiksować.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje (wielkości orzecha włoskiego) w dużych odstępach (ciasto mocno rośnie).
  4. Piec w temperaturze 220°C przez  ok. 20 minut (aż ptysie wyrosną i zrumienią się).
  5. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

Farsz:

  1. Brokuł podzielić na różyczki i opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli. Dokładnie odsączyć.
  2. Ugotowany brokuł zmiksować na gładką masę z serkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,  świeżo startym na drobnych oczkach parmezanem  Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Masę brokułową przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką, na dolną część ptysiów wycisnąć masę z brokułów, przykryć górną częścią.

 

 

 

Smacznego!

6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *