Ptysie kojarzą się przede wszystkim ze słodkim kremem i cukrem pudrem. A ja dziś proponuję wersję wytrawną.
Ptysie są lekkie, smaczne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, jednym słowem – idealna przekąska. Do tego świetnie wyglądają na stole – warto przygotować je na zbliżające się święta wielkanocne. Może nawet grymaszące pociechy się skuszą 😉
Wytrawne ptysie z brokułami
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 jajka
- 125 ml (pól szklanki) wody
- szczypta soli
Farsz:
- brokuł
- 200 g kremowego serka typu philadelphia
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego sera parmezan lub innego twardego i wyrazistego sera
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
- W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, gdy masło się rozpuści a woda wrze wsypać całą mąką i zmniejszyć od razu ogień. Energicznie mieszać, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy masa stanie się jednolita, lśniąca i wyraźnie odstaje od ścianek. Zdjąć z kuchenki i przestudzić.
- Do przestudzonego ciasta wbić jedno jajko i zmiksować na jednolitą masę. Następnie wbić drugie i również dobrze zmiksować.
- Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje (wielkości orzecha włoskiego) w dużych odstępach (ciasto mocno rośnie).
- Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut (aż ptysie wyrosną i zrumienią się).
- Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Farsz:
- Brokuł podzielić na różyczki i opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli. Dokładnie odsączyć.
- Ugotowany brokuł zmiksować na gładką masę z serkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, świeżo startym na drobnych oczkach parmezanem Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masę brokułową przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką, na dolną część ptysiów wycisnąć masę z brokułów, przykryć górną częścią.
Smacznego!