Pyszne i bardzo puszyste placki z ricottą są idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.
Placuszki robi się ekspresowo, przepis jest bardzo prosty, wyglądają jak pancakes’y, ale są od nich o wiele bardziej puszyste. Doskonałe ze świeżymi owocami, np. maliny, truskawki, borówki. Można też polać syropem klonowym lub miodem albo domową konfiturą. Pycha!
Placuszki z ricotty
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ricottę, mleko, żółtka i cukier wymieszać dokładnie w misce.
- Do gładkiej masy dodać olej i wymieszać.
- Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
- Ubić białka z odrobiną soli na pianę. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
- Podawać ze świeżymi owocami, syropem lub oprószyć cukrem pudrem.
Z przepisu: Nigelli Lawson

***
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów
oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?
Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!
Zapraszam!