Placuszki z ricottą

Pyszne i bardzo puszyste placki z ricottą są idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.

Placuszki robi się ekspresowo, przepis jest bardzo prosty, wyglądają jak pancakes’y, ale są od nich o wiele bardziej puszyste. Doskonałe ze świeżymi owocami, np. maliny, truskawki, borówki. Można też polać syropem klonowym lub miodem albo domową konfiturą. Pycha!

Placuszki z ricotty

Składniki:  

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ricottę, mleko, żółtka i cukier wymieszać dokładnie w misce.
  2. Do gładkiej masy dodać olej i wymieszać.
  3. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
  4. Ubić białka z odrobiną soli na pianę. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
  5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  6. Podawać ze świeżymi owocami, syropem lub oprószyć cukrem pudrem.

Z przepisu: Nigelli Lawson

***

Smacznego!

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam!

6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *