Pyszne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i batata to idealne rozwiązanie na kolację lub szybki obiad. Możecie wykorzystać ulubione zioła czy połączyć z innymi ulubionymi dodatkami. Przepis na ok. 10 średniej wielkości placków.
Placki z cukinii i batata
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat)
- pół małej cebuli
- 2 jaja
- kilka łyżek mąki (ok. 4-5)
- 1 lub 2 łyżeczki ulubionych, świeżo posiekanych ziół (mogą być suszone)
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Batata obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, tzw. drobna łezka. Całość posolić i odstawić na 15 min, aby warzywa puściły sok. Odstaną cukinię i batata dokładnie odcisnąć z wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane lub suszone zioła, startą na najdrobniejszych oczkach cebulę i wbić 2 jajka. Całość dokładnie wymieszać i dodać mąkę – doprawić do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem śmietany, sosem jogurtowo – czosnkowym lub lekką sałatką.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWY PORADNIK
„PRZYSPIESZ SWÓJ METABOLIZM!”