Pankejki (pancakes) zielone smoothie

Zielone smoothie to mój numer jeden na śniadanie. Banan, szpinak, jogurt i już gotowe. Ale czasem taka forma mi się nudzi lub gdy za oknem zimno to wolę zjeść śniadanie na ciepło i robię zielony koktajl w formie puszystych pankejków (pancakes). 

Szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie z ulubionymi dodatkami i w nowej formie. A do tego nie nabrudzicie w kuchni! 💪 Dzieciaki też będą zachwycone i co najważniejsze – można mrozić!!! 😊 Koniecznie spróbujcie!

Przepis na pankejki zielone smoothie

Składniki:

  • 1 średni banan
  • garść liści szpinaku
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • ulubione dodatki do podania (np. jogurt, konfitura, świeże owoce, miód, orzechy)

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gęstego naleśnikowego ciasta. Jeśli masa wyjdzie za gęsta dodać mleka (każdy rodzaj), a jeśli za rzadka to mąki.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju (ja po nalaniu na patelnię tłuszczu rozsmarowuję go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni).
  3. Nałożyć 2 łyżki ciasta na patelnie i smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, delikatnie przewracając.
  4. Za każdym razem dodać nową porcje oliwy.
  5. Serwować z ulubionymi dodatkami – gęstym jogurtem, cynamonem, konfiturą, borówkami, sosym owocowym, dżemem, syropem klonowym, itp. 

Pankejki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Można je także mrozić. 

Smacznego! 

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *