MAKARON Z SOSEM Z AWOKADO

Jeśli kochasz makaron i awokado to mam coś dla Ciebie!

Gwiazdą tego dania jest sos. Znajdziesz w nim smak cytrynowy, czosnkowy, ziołowy i niesamowicie kremową konsystencję, dzięki awokado.

Przepis na makaron z sosem awokado

Po przygotowaniu sosu wystarczy ugotować makaron i polać go sosem. Jeśli masz jakieś świeże sezonowe warzywa, to bez wahania możesz je dodać. Ja uwielbiam z suszonymi pomidorami i parmezanem jak w przepisie , ale pieczone brokuły, świeża rukola lub groszek czy pieczone pomidorki też często tutaj wjeżdżały i smakowało równie wybornie 😋

No to do dzieła z przepisem ⬇️

Składniki: (4 porcje)

🥑Sos:

  • 1/4 szklanki świeżej posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki świeżej posiekanej bazylii
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki rozgniecionego dojrzałego awokado
  • 1/3 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie – dla bardziej orzechowego smaku) 

🍝Do podania:

  • ok. 250 g makaronu (najlepiej świderki)
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie: 

  1. Do małego blendera lub robota kuchennego dodaj pietruszkę, bazylię, szczypiorek, sok z cytryny, awokado, wodę, czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek (opcjonalnie). Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, zeskrobując boki w razie potrzeby. Sos może wydawać się trochę gęsty, ale po dodaniu do makaronu będzie rzadszy.
  2. W dużym garnku ugotuj makaron. Następnie odcedź makaron i przełóż do średniej miski.
  3. Zalej makaron sosem i dokładnie wymieszaj.
  4. Spróbuj i dostosuj intensywność smaku do swoich potrzeb, dodając więcej soli w razie potrzeby lub posiekaną bazylię, aby uzyskać bardziej ziołowy posmak.
  5. Na wierzch dodaj posiekane suszone pomidory, parmezan i skrop świeżym sokiem z cytryny.
  6. Najlepiej podawać od razu w temperaturze pokojowej.
  7. Można przechowywać w lodówce do 2 dni. Nie nadaje się do zamrażania.

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów oraz pysznych przepisów?

 Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

***

1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *