Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką z rosą


Uwielbiam rabarbar! Jako dziecko zrywałam go z ogrodu babci i zanurzając w cukiernicy chrupałam surowy. Nie było to zbyt zdrowe 🙁 , ale za to jakie wspomnienia zostawiło! 🙂 

Dziś jednak na blogu zaproponuję Wam nieco bardziej wyrafinowaną formę konsumpcji tych czerwonych, kwaskowatych łodyg.

Pyszne kruche ciasto z lekko kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i budyniu, zwieńczone słodką bezową pianką, która swą słodyczą przełamuje kwaskowatość rabarbaru, a do tego po jakimś czasie na bezie pojawia się cudowna złota rosa.

Idealne połączenie smaków, proste w wykonaniu i szybkie ciasto na pewno skradnie Twoje i gości serce, a ściślej rzecz biorąc podniebienie 😉

Dodatkowo rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Należy jednak pamiętać, że w rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego (większość kumuluje się liściach), dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. 

Wypróbujcie przepis i podzielcie się swoimi efektami w komentarzach 🙂 

 

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką z rosą

 

Składniki: 

Ciasto kruche: 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa rabarbarowo – budyniowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga 40 g)
  • 300 ml zimnego mleka

Bezowa pianka:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, żółtka, proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 
  2. Kiedy ciasto schładza się w lodówce przygotować masę rabarbarowo – budyniową. Rabarbar umyć (nie obierać) i pokroić na małe 1 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić, aby rabarbar puścił sok. 
  3. Budyń ugotować w 300 ml zimnego mleka (nie dodawać cukru). 
  4. Odsączony z soku rabarbar przesypać do gotowego budyniu i wymieszać (sok z rabarbaru można wypić :-)).
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wykleić ciastem dno i boki do połowy ich wysokości. 
  6. Na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo – budyniową i podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut. 
  7. W międzyczasie przygotować bezę – białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.
  8. Ubitą pianę wyłożyć na podpieczone ciasto z masą i zapiekać dalej przez 25 minut zmniejszając temperaturę w piekarniku do 160ºC. 

Uwagi:

  1. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.
  2. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. 
  3. Nie przesadzajcie z czasem pieczenia – jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.

 

 

 

 

 

 

Źródło przepisu: https://www.chefkoch.de

Smacznego! 

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

 

6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *