W pierwszym trymestrze ciąży jadłospis kobiety ciężarnej nie powinien zanadto różnić się pod względem ilościowym (to ważne – ilościowym, nie jakościowym! – o tym będą inne wpisy) od jadłospisu kobiety niebędącej w ciąży.
Dostarczenie większej ilości energii zalecane jest od drugiego trymestru ciąży, kiedy to zwiększają się potrzeby rosnącego płodu, rozwija się także łożysko i tkanki matki: piersi, macica.
Dlatego w drugim trymestrze do zapotrzebowania przed ciążą należy dodać 360 kcal na dobę.
Natomiast w trzecim trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 475 kcal na dobę.
Dieta ciężarnej powinna zawierać 2500 – 2700 kcal na dobę i uwzględniać wiek, stan odżywienia, styl życia, rodzaj wykonywanej pracy, wysiłek fizyczny itp.
Co to oznacza w praktyce dla Ciebie? Czyli ile powinnaś jeść, kiedy zajdziesz w ciążę? Oto przykład:
Kiedy Twoje dobowe zapotrzebowanie na energię przed ciążą wynosiło przykładowo 2000 kcal, to powinnaś spożywać:
- w I trymestrze ciąży: 2000 kcal/dzień
- w II trymestrze ciąży: 2000 kcal + 360 kcal = 2360 kcal/dzień
- w III trymestrze ciąży: 2000 kcal + 475 kcal = 2475 kcal/dzień
Ale uwaga! Wzrost zapotrzebowania na energię nie oznacza, że możesz bezkarnie opychać się słodyczami i innymi wysokokalorycznymi przekąskami. Niewielkie przyrosty wydatków energetycznych w ciąży świadczą o tym, iż istotniejsze znaczenie w żywieniu ciężarnych ma jakość produktów, spożywanie tych bogatych pod względem odżywczym, o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, a nie tylko bogato energetycznych. Optymalna podaż makro, mikroelementów i witamin w okresie prekoncepcyjnym, podczas ciąży i w okresie laktacji pozytywnie wpływa na wewnątrzmaciczne wzrastanie płodu i zdrowie matki.
Pamiętaj! Zapotrzebowanie na energię w I trymestrze nie wzrasta, ale nie oznacza to, że jako przyszła mama nie powinnaś zmienić sposobu odżywiania. Przeciwnie – już w I trymestrze zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest dużo wyższe! Twoje dziecko czerpie wszystko, czego potrzebuje z Twojego ciała. Przez pierwsze miesiące rośnie zdrowo bez żadnych dodatkowych kalorii. Ważniejsze jest wtedy, aby Twoja dieta była bogata w składniki odżywcze takie jak żelazo, wapń czy inne składniki mineralne i witaminy, aby Twój organizm miał wszystkiego pod dostatkiem dla Was obojga.
No i oczywiście powtarzam do znudzenia – nie wszystkie kalorie są takie same! Jeśli wybierzesz 200 kcal z jogurtu naturalnego i banana to dostarczysz niezbędnych składników odżywczych, np. wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu Twojego dziecka. Jednak dodatkowe 200 kalorii z czipsów (smacznych, a jakże!) nie dostarczy Tobie, a tym samym dziecku, właściwie żadnych składników odżywczych.
W ciąży jemy DLA DWOJGA!