Galette z jabłkami


Galette to rustykalna tarta. Przepyszne kruche ciasto, szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i pięknie wyglądające na stole, a do tego ulubione owoce – to kombinacja wprost idealna!

Tym razem użyłam jabłek, których cały kosz dostałam w prezencie, ale śmiało możecie użyć innych owoców (tutaj np. z czarną porzeczką)- ja uwielbiam również galette z jagodami i malinami – cudowne połączenie 🙂 Dodaję wtedy do jeszcze ciepłego kawałka ciasta gałkę domowych lodów waniliowych (lody świetnie pasują także do dzisiejszej tarty z jabłkami) albo jogurt naturalny posypany cynamonem – pyszności!!! 

Galette z jabłkami 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do posypania spodu tarty)

* Opcjonalnie – jajko do posmarowania brzegów; cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę i cukier puder wymieszać.
  2. Zimne masło (pokrojone na kawałki) posiekać z mąką, dodać zimnej wody i szybko zagnieść jednolite ciasto. 
  3. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. 
  4. Umyte i osuszone jabłka obrać ze skórki i pokroić na cząstki (cienkie plastry), usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski i wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszać, aby składniki dokładnie oblepiły jabłka. 
  5. Gdy ciasto jest już dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej – ciasto nie będzie się kleiło i nie trzeba podsypywać mąką). 
  6. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Na ciasto nałożyć przygotowane owoce, zostawiając kilka centymetrów od brzegu (można wcześniej dno ciasta oprószyć mąką ziemniaczaną, zachowując odstęp od brzegu i dopiero na nie nałożyć owoce – zapobiegnie to nasiąknięciu spodu ciasta sokiem z owoców). Jabłka można posypać płatkami migdałowymi.
  8. Brzegi ciasta zawinąć do środka na owoce, lekko dociskając, aby kształt podczas pieczenia zachował się. Brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35 min. 
  10. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać na ciepło z gałką domowych lodów waniliowych lub z kleksem jogurtu naturalnego posypanego cynamonem. 

Smacznego!

***

Chcesz być na bieżąco, nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów

oraz pysznych przepisów? Chcesz wiedzieć, co się u mnie dzieje?

Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku!

Zapraszam! 

************

 

4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *