Domowa pizza


Pyszna, pachnąca, pożywna a przede wszystkim zrobiona samodzielnie pizza, która zniknie ze stołu zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wystarczą ulubione składniki, by zaspokoić nawet najbardziej wybrednego fana tego włoskiego specjału (a wiem co mówię – ten przepis w rodzinie jest od pokoleń, więc tyle generacji nie może się mylić). 🙂

Na pewno nie jest to wersja  fit – jest bardzo kaloryczna (kaloryczność można jednak zaniżyć stosując lżejsze dodatki), dlatego zalecam podawać ją jako samodzielny posiłek na obiad lub pożywną kolację. Doskonała również na drugi dzień (jeśli cokolwiek zostanie), nawet na zimno, więc spokojnie można spakować do pracy, szkoły itp. 

Polecam wypróbować i gwarantuję, że podziękuje Wam za to nie tylko Wasz zmysł smaku, ale i portfel, bo już nie trzeba będzie dzwonić do pizzerii. 🙂

 

Domowa pizza na grubym spodzie

 

 

Składniki:

Ciasto na spód pizzy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 30 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Dodatki (dowolne), moja propozycja:

  • ok. 200 g kiełbasy
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • papryka czerwona
  • sos pomidorowy lub przecier pomidorowy
  • 200 g pieczarek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • ser (najlepiej mozzarella) ok. 200 g
  • cebula
  • suszone zioła
  • odrobina oliwy lub olej do podsmażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkruszyć do naczynia, zalać mlekiem, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dolać oliwę i wbić jajka. ponownie wymieszać.
  2. W innym naczyniu (najlepiej duża miska) mąkę wymieszać z solą i dodać wcześniej przygotowane składniki płynne. Wymieszać i wyrobić ręcznie ciasto (ciasto drożdżowe lubi być ugniatane i napowietrzane, więc może to zająć co najmniej 5-10 minut).  Wyrobione ciasto uformować w kulę dłońmi zwilżonymi oliwą w oliwek.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).
  4. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować składniki na wierzch pizzy.
  5. Kiełbasę pokrojoną w plasterki podsmażyć lekko na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz suszonymi ziołami. Odstawić.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
  7. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić (pougniatać) i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko skropionym  oliwą). Rozprowadzić równomiernie na blasze (aby ciasto nie kleiło się do rąk zwilż je delikatnie oliwą).
  8. Na ciasto nałożyć sos, przecier pomidorowy.
  9. Połowę sera, startego na grubych oczkach tarki, wyłożyć na sos pomidorowy.
  10. Na ser nałożyć dodatki (kiełbasę, cebulę, pieczarki, oliwki, jajko na twardo, paprykę).
  11. Przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika na ok. 15 min.  (aż brzegi się zarumienią). Na kilka minut przed końcem pieczenia pizzę posypać resztą startego sera.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *